Război în Gaza. Speranțe pentru prelungirea armistițiului în Gaza după eliberarea primilor ostatici

0
Publicat:

Acordul privind eliberarea ostaticilor funcționează cu dificultate, dar în direcția anunțată de părțile intermediare, ceea ce dă speranțe pentru prelungirea armistițiului între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

Ostatici eliberați de Hamas FOTO Profimedia
Ostatici eliberați de Hamas FOTO Profimedia

Armistiţiul convenit miercuri între Israel şi Hamas a intrat în vigoare vineri, la ora locală 07.00, pentru o durată de patru zile. Prima țintă: eliberarea a 50 de ostatici israelieni răpiți de Hamas și duși în Fâșia Gaza și a 150 de palestinieni aflați în închisori din Israel. În plus, acordul mai prevede intrarea în teritoriul controlat de Hamas a 300 de camioane cu alimente, echipamente medicale şi combustibil.

Primul grup de ostatici răpiți de Hamas în 7 octombrie a fost eliberat vineri, constând din 13 cetățeni israelieni - femei și copii -, zece thailandezi și un filipinez. La rândul lor, autoritățile israeliene au predat 39 de deținuți palestinieni, de asemenea femei și copii.

După acest prim pas, procesul intrase în pericol de suspendare încă de sâmbătă dimineață, Hamas acuzând Israelul că nu își respectă pe deplin angajamentele. Mai concret, mișcarea islamistă susținea că armata israeliană încă bloca camioane cu ajutoare la intrarea în Fâșia Gaza și se arăta deranjată de profilul primului grup de deținuți palestinieni eliberat, pe motiv că nu conținea persoane aflate de mai mult timp după gratii.

Însă ONU a anunțat imediat că un total de 248 de camioane au ajuns vineri și sâmbătă în Gaza încărcate cu diverse resurse esențiale, printre care echipamente medicale, alimente și apă.

Într-un final, Hamas a anunțat eliberarea unui al doilea grup de ostatici, și anume cetățeni 13 israelieni - din nou femei și copii - și patru thailandezi. Israelul a eliberat încă 39 de deținuți palestinieni - la fel femei și copii. Printre ostaticii eliberați de Hamas figurează două persoane care dețin și cetățenia română. Astfel, patru persoane cu dublă cetățenie israeliană și română se mai află ostatici în Fâșia Gaza, a precizat MAE de la București.

Qatarul și SUA își doresc prelungirea armistițiului

O nouă listă cu ostatici a fost transmisă duminică de Hamas pentru a fi verificată de partea israeliană. „În numele coordonatorului Israelului pentru ostatici şi persoane dispărute, generalul în retragere Gal Hirsch, informaţia a fost transmisă familiilor ostaticilor; cerem ca mass-media să de dovadă de precauţie”, a anunțat biroul premierului Benjamin Netanyahu. Ostaticii de pe această listă ar urma să fie eliberați duminică seara sau luni dimineață cel târziu în cazul neapariției unei evoluții imprevizibile.

Negociate de Qatar cu sprijinul Egiptului și Statelor Unite, eliberările sunt intermediate de Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Însă Casa Albă este nemulțumită de un aspect, și anume că primele două eliberări nu au conținut și ostatici israelieni care dețin și cetățenia americană.

Încurajați de eliberări, negociatorii speră să anunțe în curând planuri de prelungire a armistițiului care a expiră marți dimineață. „Ceea ce sperăm este ca impulsul oferit de eliberările din aceste două zile (vineri și sâmbătă, n. red.) şi de acest acord de patru zile să ne permită să prelungim armistiţiul (...) şi să începem discuţii despre restul ostaticilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, într-o intervenție avută duminică la postul american de televiziune CNN.

Casa Albă își dorește același lucru, președintele Joe Biden apreciind că eliberările din ultimele zile „nu sunt decât începutul” și că există „șanse reale” în privința prelungirii armistițiului.

Armata israeliană vrea să reia operațiunile din Gaza

Cu toate acestea, actorii implicați în negocieri admit că există dificultăți destul de mari în condițiile în care mișcarea islamistă nu dorește să piardă spațiul de manevră obținut, iar Benjamin Netanyahu oportunitățile de a lovi care i-ar asigura victoria.

Pe de o parte, există preocupări că Hamas ar putea să ceară eliberarea unui număr mult mai mare de palestinieni, peste raportul de unu la trei convenit miercurea trecută. Pe de altă parte, Netanyahu și echipa sa vorbesc deja de reluarea ostilităților. 

Potrivit șefului Statului Major al Israelului, generalul Herzl Halevi, Fâșia Gaza va redeveni o scenă de război activ odată cu încetarea armistițiului.

Armata israeliană folosește pauza din luptă pentru a „studia adversarul, pentru a ne pregăti mai bine abilitățile și, de asemenea, pentru a ne odihni puțin”, a precizat generalul Halevi.

„Ne vom întoarce imediat la sfârșitul încetării focului. O vom face pentru a destructura Hamas și, de asemenea, pentru a crea o presiune mare (...) și pentru a recupera cât mai mulți ostatici, până la ultimul dintre ei”, a conchis șeful Statului Major al Israelului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite