Președintele Israelului, în plenul PE: Antisemitismul, ca o boală autoimună, a făcut ca Europa să-și atace propriul ADN

0
Publicat:

  Antisemitismul, ca o boală autoimună, a făcut ca Europa să-şi atace propriul ADN, a declarat joi, în plenul Parlamentului European, preşedintele Israelului Isaac Herzog, care a lansat un apel la combaterea antisemitismului, a urii şi a rasismului în toate formele lor pentru a nu se mai produce niciodată crime precum cele comise în timpul Holocaustului. 

Isaac Herzog
În acest an se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea statului Israel. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

  Herzog, care şi-a început cu o rugăciune tradiţională iudaică discursul rostit în limba ebraică, a fost invitat în cadrul unei sesiuni speciale a Parlamentului European cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, scrie Agerpres.

Mă aflu în faţa dumneavoastră în calitate de preşedinte al Israelului, statul naţiune democratic al poporului evreu, dar inima şi sufletul meu sunt acum alături de fraţii mei ucişi în Holocaust, a căror unică crimă a fost că erau evrei. Antisemitismul, ca o boală autoimună, a făcut ca Europa să-şi atace propriul ADN. Dar Holocaustul nu s-a născut din vid, terenul fertil era deja prezent prin ura faţă de evrei, existentă de secole şi generaţii cu mult înainte de apariţia nazismului”, a declarat Isaac Herzog în faţa preşedintei Parlamentului European Roberta Metsola, a preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a eurodeputaţilor şi reprezentanţilor unor comunităţi evreieşti. 

El a subliniat că „alianţa sacră” formată după tragedia Holocaustului trebuie să fie amintită constant, pentru a nu se putea repeta „crimele îngrozitoare”. 

Şeful statului israelian a ţinut să remarce că discursul antisemit şi ura încă există şi se răspândesc rapid în special în mediul online. „Distanţa dintre o postare pe Facebook şi distrugerea pietrelor funerare este mult mai mică decât am putea crede”, a spus Herzog. 

  „Fie ca amintirea victimelor Holocaustului să fie veşnică în sufletele noastre”

Pe de altă parte, şeful statului israelian a atras atenţia asupra încercărilor de negare a însăşi existenţei statului Israel, menţionând pericolul reprezentat de comportamentul Teheranului. „Regimul iranian cere anihilarea completă a ţării mele, dar îşi ucide propriii cetăţeni, care vor libertate şi egalitate. Criticarea Israelului, ca stat naţiune democratic al poporului evreu, nu trebuie să depăşească o linie şi să se transforme în dezumanizare şi delegitimare”, a accentuat preşedintele israelian.

 Acesta a lansat un apel către europeni pentru a extinde, a aprofunda şi a consolida parteneriatul cu Israelul, astfel încât să poată fi depăşite toate provocările la adresa libertăţii, egalităţii, securităţii şi păcii, valori sacre ale statului evreu. 

Fie ca amintirea victimelor Holocaustului să fie veşnică în sufletele noastre”, şi-a încheiat Isaac Herzog discursul în plenul PE. 

Preşedinta PE Roberta Metsola, care în intervenţia sa a calificat Holocaustul drept „cea mai mare crimă din istorie” şi a promis că Parlamentul European va apăra mereu valorile respectului, demnităţii umane, egalităţii şi speranţei, i-a invitat pe eurodeputaţi să ţină un minut de reculegere. 

Ceremonia din plenul Parlamentului European s-a încheiat cu lucrarea muzicală „Kaddish”, de Maurice Ravel, interpretată de Chen Halevi (clarinet) şi Jens Lisztes (ţambal). Ulterior, preşedinţii Roberta Metsola şi Isaac Herzog au inaugurat Memorialul Holocaustului, în faţa hemiciclului de la Bruxelles al legislativului european. 

Memorialul este reprezentat de tabloul „Refugiatul”

Memorialul este reprezentat de tabloul „Refugiatul”, realizată în 1939 de Felix Nussbaum, care a murit la Auschwitz în 1944. Această lucrare pe sticlă este o donaţie din partea Yad Vashem - Centrul Mondial de Comemorare a Victimelor Holocaustului, de la Ierusalim. 

Felix Nussbaum s-a născut în 1904 la Osnabruck, în Germania. El a studiat arta la Hamburg, Berlin şi Roma, înainte de a decide să meargă în exil şi să se stabilească în Belgia în 1935. În 1940, el a fost arestat şi deportat în lagărul Saint Cyprien din Franţa. După ce a scăpat, a trăit ascunzându-se în Bruxelles. În 1944, Nussbaum a fost arestat din nou, trimis în lagărul de tranzit de la Mechelen şi, de acolo, la Auschwitz. A fost ucis în acelaşi an, la fel ca întreaga sa familie. 

În acest an se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea statului Israel.

 În 2005, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ziua de 27 ianuarie drept Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, pentru a comemora Holocaustul şi cea de-a 60-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. 

Născut la Tel Aviv în 1960, Isaac Herzog a fost ales al unsprezecelea preşedinte al statului Israel în anul 2021. A devenit deputat în Knesset prima dată în 2003, iar ulterior a ocupat mai multe funcţii ministeriale. În 2013, Isaac Herzog a fost ales preşedinte al Partidului Muncii din Israel, iar în iunie 2018 a fost ales preşedinte al comitetului executiv al Agenţiei Evreieşti pentru Israel. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite