Proteste la Astana, în Kazahstan. Participanții au fost reținuți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, poliția din Astana i-a reținut pe participanții la un „miting neautorizat care a încălcat ordinea publică”, a relatat serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii.

Protest în Kazahstan. Foto: Arhiva Adevărul
Protest în Kazahstan. Foto: Arhiva Adevărul

Pe 26 noiembrie, seara la Astana, într-unul dintre cluburile de noapte a fost organizat un eveniment cultural de masă pentru tineri. Organizatorul a fost un antreprenor care a atras aproximativ 300 de tineri.. La întâlnire, participanții erau chemați de antreprenor la o procesiune ilegală pentru a-și atinge scopurile personale ilegale. În urma provocării, ordinea publică a fost încălcată grav, s-au creat obstacole pentru funcționarea deplină a infrastructurii de transport și sociale”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, participanții nu au reacționat la solicitările poliției de a opri mitingul ilegal și, incitați de organizator, care a folosit difuzorul, au continuat să încalce legea și ordinea.

Serviciul de presă a explicat că pentru a asigura siguranța locuitorilor orașului, polițiștii au fost nevoiți să ia măsuri pentru reprimare a acțiunilor ilegale. "Totodată, participanții la marșul ilegal au rezistat fizic angajaților. În prezent, autorii au fost identificați și duși la poliție. Acțiunilor acestora li se va face evaluarea juridică în modul prescris", a explicat ministerul.

Începând cu ora 19:00 (15:00 ora Bucureștiului), locuitorii din Astana au experimentat întreruperi în accesul la Internet - atât mobil, cât și staționar, doar câteva site-uri din Kazahstan putând fi accesate. În plus, într-o serie de cartiere ale orașului au existat probleme cu comunicațiile mobile pentru unii operatori. Comunicarea prin telefon fix a funcționat. Accesul la internet și comunicațiile mobile au fost restabilite în capitală în aproximativ o oră. Ulterior, Serviciul Tehnic de Stat a explicat că dificultățile cu accesul la World Wide Web în metropolă și regiunea Akmola s-au produs din cauza unui accident la echipamentul de alimentare cu energie electrică de la gateway-urile de internet.

Pe 26 noiembrie, în capitala Kazahstanului a avut loc ceremonia de investire a președintelui Kassîm-Jomart Tokaev, care a câștigat pe 20 noiembrie alegerile prezidențiale extraordinare din Kazahstan, cu 81,31% din voturi

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite