Alegeri în Kazahstan: OSCE denunţă „lipsa unei concurenţe veritabile“. Vladimir Putin îl felicită pe Tokaev pentru realegerea „convingătoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Observatorii internaţionali din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-au exprimat luni regretul în legătură cu "lipsa unei concurenţe veritabile" în timpul alegerilor prezidenţiale din Kazahstan, a doua zi după realegerea lui Kasîm-Jomart Tokaev cu 81,31% din voturi, potrivit rezultatelor provizorii, informează AFP.

Vladimir Putin l-a felicitat pe omologul său din Kazahstan pentru realegere FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin l-a felicitat pe omologul său din Kazahstan pentru realegere FOTO EPA-EFE

OSCE, care a desfăşurat o misiune în această cea mai mare ţară din Asia Centrală, a deplâns de asemenea, într-un comunicat, că niciunul dintre ceilalţi candidaţi "nu a contestat în mod real programul preşedintelui aflat la sfârşit de mandat", ceea ce a făcut ca "opţiunea alegătorilor să fie limitată".

"Scrutinul a subliniat necesitatea de a pune în aplicare mai multe reforme (...) pentru a asigura un pluralism real", a adăugat OSCE.

Potrivit rezultatelor preliminare date publicităţii luni de Comisia Electorală, Kasîm-Jomart Tokaev, 69 de ani, instalat la putere în 2019, a obţinut 81,31% din voturi, iar participarea a fost de 69,44%. Cei cinci opozanţi ai lui Tokaev au făcut practic figuraţie, niciunul dintre ei nedepăşind 3,42%, iar pe locul doi s-a clasat opţiunea de vot "împotriva tuturor", o noutate a acestui scrutin, care a întrunit 5,8% din voturi.

Biroul OSCE însărcinat cu Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a denunţat de asemenea "restricţionarea libertăţilor fundamentale, care limitează spaţiul pentru vocile critice".

Chiar dacă libertatea de exprimare şi accesul la informaţie sunt garantate prin Constituţie în Kazahstan, acestea "sunt limitate de cadrul juridic restrictiv", la care se adaugă "cazuri de intimidare şi atacuri împotriva jurnaliştilor".

Astfel, "condiţiile de eligibilitate pentru candidaţii la preşedinţie sunt excesiv de restrictive", ceea ce "limitează în mod nerezonabil dreptul cetăţenilor de a se prezenta la alegeri", potrivit OSCE.

Totuşi, organizaţia a salutat faptul că "pentru prima dată, pentru a împiedica voturile multiple, situaţia electorală a votanţilor trebuia verificată pe portalul online al administraţiei prezidenţiale".

Înainte de reacţia OSCE, preşedintele rus Vladimir Putin a salutat victoria omologului său kazah. "Aţi primit o dovadă de încredere din partea compatrioţilor voştri", a declarat Putin, citat într-un comunicat al Kremlinului, dând asigurări că "parteneriatul strategic" şi alianţa dintre Astana şi Moscova "progresează cu un succes remarcabil".

"Vă urez, dragă Kasîm-Jomart Kemelevici, succes deplin, o sănătate solidă şi prosperitate", a adăugat Vladimir Putin.

Aliată tradiţională a Moscovei, puterea kazahă a primit în ianuarie ajutorul unui contingent militar rus trimis în Kazahstan în timp ce capitala economică a acestei ţări, Almatî, era scena unor revolte sângeroase.

În pofida acestui ajutor decisiv, Kasîm-Jomart Tokaev a luat oarece distanţă faţă de Moscova după ofensiva declanşată de Kremlin la sfârşitul lui februarie. În iunie, Tokaev chiar l-a criticat public pe omologul său rus, în timpul unui forum la Sankt-Petersburg, unde s-a pronunţat împotriva recunoaşterii teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei.

În timpul aceluiaşi forum, Vladimir Putin a schimonosit în repetate rânduri patronimul preşedintelui kazah atunci când i s-a adresat, semn, potrivit analiştilor, că dorea să-l ridiculizeze pe Kasîm-Jomart Tokaev.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri