Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a câștigat detașat alegerile anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele kazah aflat la sfârşit de mandat, Kasîm-Jomart Tokaev, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale anticipate în această cea mai mare ţară din Asia Centrală, potrivit rezultatelor preliminare comunicate luni, informează AFP.

 Kassîm-Jomart Tokaev, președintele Kazahstanului FOTO: EPA-EFE
Kassîm-Jomart Tokaev, președintele Kazahstanului FOTO: EPA-EFE

Kasîm-Jomart Tokaev, 69 de ani, ajuns la putere în 2019, a obţinut 81,31% din voturi, după primele informaţii oferite luni de Comisia Electorală a Kazahstanului, în timp ce participarea la alegeri a fost de 69,44%.

După cum era de aşteptat, cei cinci opozanţi ai lui au făcut simplă figuraţie, niciunul dintre ei nedepăşind 3,42%.

O noutate a acestui scrutin, opţiunea de vot "împotriva tuturor" a atras 5,8% dintre alegători, clasându-se pe locul doi.

Cum s-a ajuns la anticipate

Tokaev era de aşteptat să câştige alegerile pentru un mandat de şapte ani în această fostă republică sovietică din Asia Centrală bogată în petrol şi unde au votat 69,43% din 12 milioane de alegători, potrivit estimărilor Comisiei electorale, notează France Presse.

Bogată în resurse naturale şi situată la intersecţia unor rute comerciale importante, Kazahstanul a intrat în haos în ianuarie, când protestele împotriva costului ridicat al vieţii au degenerat în revolte, înainte de a fi brutal reprimate. Bilanţul: 238 de morţi.

Ţara rămâne traumatizată de această criză şi, semn că tensiunile persistă, autorităţile au anunţat joi că au arestat şapte susţinători ai unui oponent în exil acuzaţi că pun la cale o "lovitură de stat".

Aceste alegeri anticipate au fost pentru Tokaev, în vârstă de 69 de ani, o modalitate de a-şi consolida puterea, notează AFP. El a venit la putere în 2019 după demisia surprinzătoare a omnipotentului său predecesor şi mentor Nursultan Nazarbaev.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri