Promisiunile lui Karzai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintelui afgan, Hamid Karzai, nu i-a trebuit prea mult să-şi uite promisiunile făcute în legătură cu lupta anticorupţie.  În iunie, el făgăduia că toate obstacolele din calea judecării marilor corupţi vor fi înlăturate.

Două agenţii care se ocupă cu lupta anticorupţie în Kabul au arestat zeci de suspecţi. Reţinut a fost şi un membru din cercurile apropiate lui Karzai fiind bănuit de luare de mită. Acum, principalul obstacol a devenit domnul Karzai. Luna trecută şi-a subordonat cele două agenţii anticorupţie - şi pe procurorul general, care semnase mandatele de arest - şi a ordonat eliberarea protejatului său. Duminica trecută, domnul Karzai a acuzat agenţiile că încalcă drepturile omului, legea afgană şi că ar fi conduse de forţe din exterior.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei a anunţat că în curând liderul de la Kabul va adopta o nouă lege care va limita puterile agenţiilor anticorupţie. Acest lucru ar reprezenta un regres imens atât pentru domnul Karzai, a cărui credibilitate internă este şi aşa făcută praf cât şi pentru strategia americană în Afganistan, care are nevoie de un partener cu o minimă credibilitate.

Relatările apărute recent în presă potrivit cărora apropiatul lui Karzai, Mohammed Zia Salehi ar fi agent CIA arată cât de încâlcite şi murdare sunt lucrurile în acest război. La sfârşitul lunii trecute, domnul Salehi, consilier pe teme de securitate al lui Karzai, a fost arestat sub acuzaţia că ar fi cerut mită ca să blocheze investigaţia la New Ansari Exchange. Aceasta este o instituţie financiară cu sediul la Kabul suspectată că ar fi contribuit la „evaporarea" a miliarde de dolari din Afganistan. Procedurile de obţinere a unor contracte în Afganistan trebuiesc transparentizate .

Instituţiile afgane trebuiesc întărite, programele în derulare trebuiesc verificate. Iar liderii de la Kabul ar trebui să fie mai interesaţi de buna guvernare decât de propria îmbogăţire. Sunt lucruri care nu se rezolvă de pe-o zi pe alta. Nu se vor rezolva, însă niciodată, dacă preşedintele Karzai va continua să-i acopere pe unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi politici sau pe membrii familiei sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite