Preţul petrolului ar putea scădea sub 30 de dolari barilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi creşterea preţului petrolului peste 45 de dolari barilul a trimis un semnal de asigurare în industrie, există încă temeri privind o prăbuşire la valorile de la începutul anului de sub 30 de dolari barilul.

Temerile sunt susţinute de nume grele din industria financiară, precum Commerzbank, UBS sau BNP Paribas, care spun ca avântul de peste 70% a preţului din ianuarie până în prezent seamănă cu creşterea de anul trecut, urmată de o prăbuşire.

Cele trei bănci se aşteaptă în mai la o scădere bruscă. Avertismentul este că preţurile vor ajunge din nou la 30 de dolari barilul.

Preţul barilului de ţiţei s-a redus cu 40% anul trecut, ajungând la mai puţin de 30 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-şi apere cota de piaţă în faţa rivalilor, prin pomparea unei cantităţi record de ţiţei, în pofida scăderii preţurilor.

Revenirea Iranului pe piaţa ţiţeiului şi îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul preţului la ţiţei. 

Dar, beneficiile în urma declinului preţului ţiţeiului ar putea să nu se materializeze până când cererea nu se va redresa pe plan global şi băncile centrale din economiile avansate nu renunţă la ratele dobânzilor extrem de scăzute, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional, transmite Bloomberg. 

Într-o perioadă în care preţul petrolului este scăzut şi băncile centrale nu pot reduce şi mai mult ratele dobânzilor, "declinul inflaţiei în urma costurilor de producţie mai scăzute majorează rata reală a dobânzii, făcând împrumuturile mai scumpe şi afectând cererea", se arată în raportul FMI. Dimpotrivă, când preţul ţiţeiului creşte şi băncile centrale ezită să adopte majorări agresive ale ratelor dobânzilor, preţurile mai ridicate sunt aşteptate să fie "expansioniste prin scăderea ratei reale a dobânzii", susţin cercetătorii FMI conduşi de economistul şef Maurice Obstfeld.

Deşi consumatorii beneficiază de pe urma preţului scăzut al combustibilului, inflaţia scăzută persistentă face mai dificilă sarcina băncilor centrale, conform FMI.

"Actualul mediu economic caracterizat prin preţul istoric scăzut al ţiţeiului ar putea aprinde o serie de probleme, inclusiv intrarea în incapacitate de plată, probleme care pot stimula turbulenţele deja existente pe pieţele financiare. Posibilitatea unor astfel de efecte negative arată cât de urgentă este sprijinirea cererii de comunitatea globală, împreună cu o serie de reforme structurale şi financiare specifice fiecărei ţări", se arată în raportul Fondului Monetar Internaţional.

Exportatorii de ţiţei ar fi trebuit să reducă cheltuielile guvernamentale şi să majoreze veniturile bugetare, a declarat luna trecută directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite