Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro ameninţă că va urma „o baie de sânge” dacă va pierde alegerile

0
Publicat:

În timp ce SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la recentele arestări în Venezuela ale unor lideri ai opoziției democratice, dar şi membri ai societății civile şi jurnalişti, președintele Nicolas Maduro ameninţă că va urma „o baie de sânge” dacă pierde alegerile.

Nicolas Maduro spune că va urma o baie de sânge dacă nu va fi reales preşedinte. Foto: Profimedia
Nicolas Maduro spune că va urma o baie de sânge dacă nu va fi reales preşedinte. Foto: Profimedia

„Dacă nu doresc ca Venezuela să cadă într-o baie de sânge, într-un război civil fratricid”, partidul de guvernământ trebuie să câștige alegerile prezidențiale din 28 iulie, a declarat Maduro marți, în cadrul unui eveniment de campanie la Caracas. Numai o victorie pentru partidul său ar asigura „pacea” în țară, a mai spus el, adăugând că se așteaptă la „rezultate clare” în favoarea sa, relatează CNN.

Afirmaţiile preşedintelui Nicolas Maduro vin în contextul în care guvernul său încearcă să se agațe de putere pentru încă șase ani, în timp ce se confruntă cu o provocare credibilă din partea candidatului opoziției Edmundo González Urrutia, despre care mulți analişti cred că are șanse reale de a-l îndepărta de la putere.

Statele Unite au solicitat miercuri, printr-un comunicat oficial, eliberarea tuturor celor care „au fost reţinuţi pe nedrep” chiar în perioada premergătoare votului, atât lideri ai opoziţiei democratice, cât şi membri ai societății civile și jurnaliști, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Nicolas Maduro se află la putere de mai bine de un deceniu, după ce a preluat președinția în urma decesului predecesorului Hugo Chavez, în 2013. Alegerile din 2018, unde a fost declarat câştigător, au fost boicotate în mare parte de opoziție, care l-a acuzat de faudă electorală. Atunci, o o alianță formată din 14 națiuni latino-americane, Canada și Statele Unite a calificat scrutin drept „nelegitim”, iar Organizația Statelor Americane a spus despre organizarea acelor alegeri că a fost doar „o farsă”.

După ce, în 2023, Nicolas Maduro a promis Washingtonului, într-un acord istoric, că va organiza alegeri libere și corecte în schimbul reducerii sancțiunilor, cetăţenii din Venezuela, dar şi SUA se aşteptau ca în 2024 să nu mai fie probleme, dar preşedintele nu a respectat termenii acordului.

Astfel, doi candidați ai opoziției - Maria Corina Machado și Corina Yoris - au fost împiedicați să candideze, în timp ce un raport întocmit săptămâna aceasta de un grup pentru drepturile omului a semnalat mai multe „arestări arbitrare” de la începutul campaniei electorale, la 4 iulie.

Potrivit unui raport întocmit de ONG-ul pentru drepturile omului Laboratorio de Paz, numai în primele 10 zile de campanie au avut loc 71 de arestări, cele mai multe ale unor persoane care au furnizat un anumit tip de servicii comandamentului de campanie al candidatului opoziției, González Urrutia.

La două zile după publicarea raportului Laboratorio, Maria Corina Machado, căreia nu i s-a permis să candideze la Preşedinţie, a declarat într-o postare pe X că șeful său de securitate a fost, de asemenea, arestat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite