Președintele Maduro acuză de „conspiraţie” personalul ONU însărcinat cu drepturile omului

0
Publicat:

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a lansat acuzații de „spionaj” şi „conspiraţie” biroul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) al cărui personal a fost expulzat săptămâna trecută după ce a forţat guvernul să-şi suspende activităţile, notează AFP, scrie Agerpres.

Nicolas Maduro FOTO: EPA-EFE (Arhivă)
Nicolas Maduro FOTO: EPA-EFE (Arhivă)

„Acest birou a deviat. În timp ce era un birou de consiliere tehnică care urma să respecte instituţiile şi să dea sfaturi pentru ca acestea să se îmbunătăţească (...), s-a transformat brusc într-un birou de spionaj intern, de conspiraţie internă”, a declarat Maduro într-un discurs televizat.

„A devenit ceea ce numim o firmă de avocatură, firma conspiratorilor terorişti, puciştilor şi asasinilor din Venezuela”, a continuat preşedintele, susținând că administrația sa a emis avertismente personalului acestui birou.

Pe 15 februarie, autoritățile de la Caracas au anunţat suspendarea activităţilor biroului ca urmare a declaraţiilor acestuia după reţinerea „activistei pentru drepturile omului” Rocio San Miguel, urmărită penal pentru „terorism”.

Această măsură a inclus expulzarea personalului care a părăsit ţara sâmbătă, potrivit lui Maduro.

Rocio San Miguel a fost arestată pe 9 februarie, în timp ce se pregătea să părăsească țara împreună cu fiica ei, care a fost şi ea arestată, dar eliberată condiţionat.

Aceasta a fost inculpată de „trădare”, „terorism” şi „conspiraţie”, suspectată că ar avea „legături directe" cu un atac care urmărea asasinarea lui Maduro.

Fostul său soţ, colonelul în retragere Alejandro José Gonzales, a fost arestat pentru „dezvăluirea de secrete politice şi militare”.

Maduro a susținut că Venezuela îşi menţine angajamentele faţă de biroul OHCHR, prezent în ţară din 2019, dar că această suspendare va rămâne în vigoare până când „se vor îndrepta” şi „îşi vor cere scuze”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite