Lidera de opoziție venezueleană a declarat că se teme că va fi arestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidera opoziţiei venezuelene Maria Corina Machado, care a fost declarată neeligibilă la prezidenţialele din 28 iulie, a declarat că riscă o detenţie „nejustificată” după adoptarea în primă lectură în Adunarea Naţională a unui text împotriva „fascismului”, notează AFP, potrivit AGERPRES.

Maria Corina Machado FOTO: Facebook/mariacorinaya
Maria Corina Machado FOTO: Facebook/mariacorinaya

„Echipele mele din întreaga ţară riscă dispariţia forţată şi chiar eu aş putea face obiectul unei detenţii nejustificate”, a declarat aceasta într-o scrisoare adresată celor 18 ţări, precum şi Uniunii Europene, care urmează să participe la o conferinţă despre Venezuela, la Bogota pe 25 aprilie.

Câștigătoare a primarelor opoziţiei în octombrie 2023, Maria Machado a fost declarată neeligibilă, acuzată de către putere de corupţie şi că şi-a trădat ţara prin susţinerea sancţiunilor americane împotriva Venezuelei.

Opoziţia venezueleană consideră, la rândul său, că puterea urmărește să o împiedice să candideze pentru a nu trebui să se confrunte cu o candidată care era dată câştigătoare în sondaje.

După ce a fost descalificată, Maria Machado a desemnat ca înlocuitoare o novice în politică, profesoara Corina Yoris. Dar aceasta nu a putut fi înscrisă, stârnind critici chiar din partea guvernelor tradiţional aliate ale Venezuelei, precum Brazilia şi Columbia.

„Sunt în continuare împiedicată să părăsesc ţara şi chiar să zbor în interiorul Venezuelei, în timp ce numeroase persoane care mă susţin în cursul evenimentelor mele de campanie fac obiectul represaliilor”, a spus Maria Machado, referindu-se la arestarea a opt colaboratori şi la mandatul de arestare emis împotriva altor şapte - şase sunt refugiaţi la ambasada Argentinei din Caracas.

Preşedintele Nicolas Maduro, care candidează pentru al treilea mandat consecutiv, a descris partidul de opoziție al Mariei Machado drept o „mişcare teroristă”.

În paralel, guvernul său a prezentat Adunării Naţionale o lege care vizează pedepsirea „fascismului”, termen pe care îl foloseşte adesea atunci când se referă la opoziţie. Proiectul de lege a fost adoptat marţi în primă lectură şi urmează să facă obiectul unei noi discuţii înainte de a fi aprobat definitiv.

În proiectul de lege sunt prevăzute pedepse de până la doisprezece ani de închisoare şi amenzi considerabile, care trezesc temeri în rândul opoziţiei. Apărătorii drepturilor omului au criticat deja textul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite