Preşedintele Israelului: "Nu există alternativă la pacea cu palestinienii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Shimon Peres crede că războiul cu palestinienii „nu are sens”. FOTO: Reuters
Preşedintele Shimon Peres crede că războiul cu palestinienii „nu are sens”. FOTO: Reuters

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, apreciază că nu există alternativă la pacea cu palestinienii, în contextul reluării negocierilor directe dintre cele două părţi, relatează AFP.

"Nu există alternativă la pace. Războiul nu are sens", a declarat Peres la Vilnius. "Sunt plin de speranţe în contextul reluării negocierilor de pace", a spus el.

Potrivit lui Peres, care vineri va împlini 90 de ani, negocierile au un "obiectiv clar" - coexistenţa "unui stat evreu numit Israel şi a unui stat arab numit Palestina".

După trei ani de pauză, negocierile de pace dintre Israel şi Palestina se reiau luni seară la Washington, după eforturile de mediere întreprinse de americani. Discuţiile vor fi conduse de oficiali înalţi, apropiaţi ai premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ai preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. 

„Ambii lideri şi-au demonstrat disponibilitatea de a lua decizii dificile, care au fost cruciale pentru a ajunge în acest punct. Suntem recunoscători pentru spiritul de lideri de care au dat dovadă până acum”, a declarat John Kerry, secretarul de stat al SUA. 

Momentul reprezintă unul rar în contextul turbulenţelor şi a instabilităţii geopolitice din Orientul Mijlociu, însă este privit cu scepticism de analiştii specializaţi în această regiune, care nu cred că discuţiile se vor concretiza printr-un tratat de pace care să încheie cele mai bine de şase decenii de conflicte. 

Ultima rundă de negocieri între cele două părţi s-a prăbuşit la sfârşitul anului 2010 din cauza lipsei unui acord privind operaţiunile de colonizare întreprinse de israelieni în Fâşia Gaza. Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei în 1967, atunci când a luat şi Fâşia Gaza, pe care palestinienii o vor drept stat palestinian. 

Problema rămâne însă la fel de delicată, fără schimbări de poziţii - situaţie identică pentru toate chestiunile fundamentale în conflict precum graniţe, viitorul coloniilor evreieşti din Cisiordania, soarta refugiaţilor palestinineni şi statutul oraşului Ierusalim. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite