Povestea inscripției de pe pereții lagărului de la Auschwitz: evreul polonez căruia naziștii i-au dat nume german

0
Publicat:

Un evreu polonez și-a inscripționat numele și numărul primit în lagăr pe una dintre cărămizile din blocul numărul 8 de la Auschwitz. Bărbatul a supraviețuit și după război a ajuns în Canada.

Inscripția de pe pereții lagărului FOTO The Holocaust & WWII history by Mat
Inscripția de pe pereții lagărului FOTO The Holocaust & WWII history by Mat

Marek Księżarczyk, vicepreședintele Filialei Municipale a Societății pentru Îngrijirea Oświęcim din Oświęcim, a fotografiat urmele prizonierilor din fostul lagăr nazist. Una dintre inscripții spunea „Zelmanowicz 143745 KOŁO   - Wartbrücken bei Posen”.

Citind această inscripție, și-a dat seama că autorul ei era un evreu polonez din Koło, căruia naziștii i-au dat numele german Wartbrücken. Ulterior, el a publicat cartea „Urme de neșters ale vieții”  și a dedicat un spațiu amplu inscripției de pe cărămida din lagăr.

Marek Księżarczyk a făcut investigații în arhivele Muzeului de Stat Auschwitz-Birkenau. A reușit să stabilească că Zelmanowicz a fost adus la Auschwitz din lagărul de muncă din Rawicz la 29 august 1943, într-un transport de evrei polonezi, care număra aproximativ 2.000 de oameni, bărbați, femei și copii. 

După selecție, 1.392 de oameni au fost trimiși în lagăr. Este vorba de cei care au fost înfierați cu numerele de la 142570 la 143961. Restul de 608 persoane au fost probabil ucise în camerele de gazare de la Auschwitz II-Birkenau.

Wolf Zelmanowicz
Wolf Zelmanowicz

Zelmanowicz a primit numărul 143745 și a fost închis în lagărul principal din Auschwitz. Inscripția făcută de acesta pe o cărămidă din blocul nr.8 este singura dovadă care confirmă că a fost închis în lagăr, deoarece nu există documente despre el în arhivele Muzeului Auschwitz-Birkenau. 

Wolf Zelmanowicz a supraviețuit lagărului și a fost eliberat, iar după război, a plecat și s-a stabilit la Toronto, Canada, conform site-ului kurier-kolski.pl.

Pe zidurile lagărului au fost descoperite multe astfel de inscripții, amintind de dramele celor care au suferit și au murit aici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite