Președintele Biden a prezentat un nou plan de încetare a focului în trei etape, propus de Israel

0
Publicat:

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri că Israelul a propus un nou plan de încetare a focului în Gaza şi a cerut Hamas să accepte noua ofertă, afirmând că este cea mai bună modalitate de a pune capăt conflictului, scrie Reuters.

Joe Biden FOTO Profimedia (3) jpg

„Este timpul ca acest război să se încheie şi să înceapă ziua de după”, a declarat Biden.

Planul în trei etape presupune returnarea ostaticilor israelieni din Gaza şi reconstrucţia zonelor civile. Biden a îndemnat liderii ambelor părţi să nu piardă acest moment.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat vineri că Israelul a făcut o nouă propunere grupării Hamas pentru încetarea tensiunilor din Fâşia Gaza. Liderul de la Casa Albă a cerut militanţilor Hamas să accepte noua ofertă din partea Israelului privind eliberarea ostaticilor în schimbul unei încetări a focului în Gaza, spunând că aceasta este cea mai bună modalitate de a începe să pună capăt tensiunilor din zonă, notează agenţia Reuters.

„Toţi cei care doresc pacea acum trebuie să îşi ridice vocea şi să lucreze pentru a o face reală. Este timpul ca acest război să ia sfârşit", a declarat Joe Biden în timpul unui discurs surpriză ţinut vineri la Casa Albă.

Israelul şi-a făcut propunerea. Hamas spune că vrea o încetare a focului. Acest acord este o oportunitate de a dovedi dacă vorbesc cu adevărat serios", a afirmat el în cadrul conferinţei de presă.

Acordul propus de Israel ar consta în trei faze pentru ca tensiunile dintre Israel şi Hamas să înceteze. Prima fază a acordului ar dura şase săptămâni, acest termen putând fi prelungit pentru a se ajunge la un punct comun. În acest interval, Israel şi Hamas trebuie să negocieze o încetare permanentă a luptelor din Gaza, potrivit preşedintelui Biden, scrie Sky News.

Faza a doua a acordului ar implica predarea de către Hamas a tuturor ostaticilor rămaşi, iar Israelul şi-ar retrage toate forţele din Gaza.

Faza a treia, cea finală, ar implica „plan major de reconstrucţie” pentru Gaza, potrivit preşedintelui Biden.

Propunerea de încetare a focului vine după ce un atac aerian israelian de duminică asupra oraşului Rafah din sudul ţării a ucis cel puţin 45 de palestinieni strămutaţi care locuiau în corturi. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat lovitura drept o „greşeală tragică”.

Propunerea a fost transmisă de Qatar către Hamas, a declarat Biden.

Preşedintele a făcut apel la cei din Israel care fac presiuni pentru un război „pe termen nelimitat” să se răzgândească. El a lansat şi un apel către militanţii Hamas să accepte această propunere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite