Israelul controlează întreaga graniță terestră a Fâșiei Gaza, după ce armata a preluat coridorul Philadelphi. Apelul președintelui egiptean
0Armata israeliană deține controlul „operațional” al zonei tampon de la granița cu Egiptul, a anunțat IDF, ceea ce înseamnă că are controlul în întregime al graniței terestre a Fășiei Gaza, ceea ce riscă să complice relațiile cu Cairo, în contextul ofensivei asupra orașului sudic Rafah, relatează The Guardian.
Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari a transmis miercuri într-o declarație de presă televizată, că forțele israeliene au câștigat controlul „operațional” asupra Coridorului Philadelphi - numele de cod folosit de armata israeliană pentru coridorul lung de 14 km de-a lungul singurei granițe a Fâșiei Gaza cu Egiptul.
Hagari nu a precizat ce înseamnă controlul „operațional”, însă un oficial militar israelian a spus că există trupe de-a lungul unor părți ale coridorului. Granița cu Egiptul era singura graniță terestră a enclavei palestiniene pe care Israelul nu o controla în mod direct.
„Coridorul Philadelphi a servit drept linie de oxigen pentru Hamas, iar gruparea o folosea în mod constant pentru a introduce arme în Gaza”, a spus Hagari, care a susținut că soldații israelieni „au găsit aproximativ 20 de tuneluri” în zonă.
Agenția de știri Al-Qahera News a raportat că o „sursă egipteană de rang înalt” a spus că Israelul vorbește despre tuneluri care s-ar afla sub granița Egiptului cu Gaza ca să își justifice ofensiva asupra orașului Rafah.
„Nu e nimic adevărat în relatprile presei israeliene despre existența tunelurilor la granița egipteană cu Gaza”, a declarat sursa pentru Al-Qahera.
„Israelul folosește aceste acuzații pentru a justifica continuarea operațiunii asupra orașului palestinian Rafah și prelungirea războiului în scopuri politice”.
Egiptul a declarat anterior că, începând din 2013, a distrus sute de tuneluri transfrontaliere cu Gaza.
Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că confiscarea coridorului Philadelphi ar fi în concordanță cu operațiunea terestră „limitată” despre care oficialii israelieni au informat administrația Biden.
„Când ne-au informat cu privire la planurile lor pentru Rafah, au inclus deplasarea de-a lungul acelui coridor și în afara orașului pentru a pune presiune asupra Hamas”, a declarat Kirby miercuri reporterilor.
Coridorul Philadelphi face parte dintr-o zonă demilitarizată mai largă de-a lungul ambelor părți ale graniței dintre Israel și Egipt. Conform unui acord de pace, fiecărei țări îi este permis să desfășoare doar un număr mic de trupe sau polițiști de frontieră în zonă. La momentul acordului, trupele israeliene controlau Fâșia Gaza.
La începutul acestei luni, Israelul și Egiptul au avut o dispută diplomatică după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au preluat controlul punctului de trecere Rafah.
Capturarea coridorului semnalează faptul că Israelul a înaintat în ofensiva sa în sudul Gazei, ceea ce îi amenință relațiile cu Egiptul.
Miercuri, Israelul a trimis tancuri în Rafah, în ciuda hotărârii Curții Penale Internaționale a ONU care a cerut oprirea imediată a atacului asupra orașului.
Încă șapte luni de război
Pe măsură ce Israelul și-a extins ofensiva la Rafah, un oficial israelian de top a spus că războiul Israelului cu Hamas ar putea dura până la sfârșitul anului.
Consilierul pentru securitate națională, Tzachi Hanegbi, a declarat la postul de radio public Kan că „se așteaptă la încă șapte luni de luptă” pentru a distruge capacitățile militare și de guvernare ale Hamas , precum și ale grupului militant aliat Jihadul Islamic
„Armata își atinge obiectivele, dar [a] spus încă de când și-a prezentat panul în cabinetul de război că războiul va fi lung. Au spus că 2024 va fi un an de război”, a spus el.
Preşedintele egiptean îndeamnă comunitatea internaţională să împiedice orice tentativă de strămutare „prin forţă” a palestinienilor
Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, a făcut apel joi la comunitatea internaţională să împiedice orice tentativă de strămutare 'prin forţă' a palestinienilor din Gaza, transmite AFP.
„Chem comunitatea internaţională să furnizeze imediat un ajutor umanitar pe termen lung în Fâşia Gaza, să pună capăt asediului israelian şi oricărei tentative de a-i constrânge pe palestinieni să-şi părăsească pământul cu forţa”, a declarat preşedintele egiptean într-un discurs rostit la un forum China-ţările arabe la Beijing.
În discursul de joi, preşedintele egiptean a afirmat că „nu există o cale către pace şi stabilitate în regiune” fără o 'abordare globală a cauzei palestiniene'.
El a chemat la un 'angajament serios şi imediat faţă de o soluţie cu două state şi recunoaşterea dreptului legitim al palestinienilor la un stat independent'.
Războiul actual din Gaza a provocat strămutarea majorităţii celor 2,4 milioane de locuitori ai enclavei şi o catastrofă umanitară majoră.
În cadrul aceluiaşi forum, preşedintele chinez Xi Jinping a chemat la organizarea unei conferinţe de pace „lărgite” pentru rezolvarea conflictului din Gaza. Reamintind necesitatea unei „soluţii cu două state, Xi a subliniat că ţara sa susţine 'ferm crearea unui stat palestinian independent” şi „aderarea deplină a Palestinei la ONU”.