Premierul japonez Shinzo Abe efectuează o vizită istorică la Pearl Harbor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Shinzo Abe, considerat de către unii drept un naţionalist revizionist, îi face o vizită lui Barack Obama la Pearl Harbor, în Hawaii, unde armata japoneză a ucis peste 2.000 de militari americani pe 7 decembrie 1941 şi a grăbit intrarea Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

La 75 de ani de la acel eveniment tragic pentru armata americană, premierul japonez vine într-o vizită istorică de două zile la locul atacului în scopul promovării păcii.

Shinzo Abe, primul prim-ministru în exerciţiu al Japoniei care merge la Pearl Harbor după 65 de ani, nu intenţionează să prezinte scuze pentru pierderile suferite de armata americană în urma atacurilor armatei japoneze, la fel cum nu a făcut nici Barack Obama în mai, când a vizitat Hiroshima, pentru sutele de mii de victime ale primelor atacuri nucleare din istorie. Hiroshima şi Nagasaki au fost puse la pământ în august 1945 de două atacuri nucleare ale armatei americane, care au încheiat cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit Reuters, Abe ţine să afirme, cu ocazia vizitei sale la Pearl Harbor, că Japonia nu va mai repeta atrocităţile comise în timpul războaielor din trecut.

„Alianţa dintre Japonia şi Statele Unite se fondează pe speranţa rezolvării diferitelor probleme ale lumii“, a declarat Shinzo Abe luni, în faţa antreprenorilor japonezi, înainte de a merge în Hawaii.

Fostul premier nipon Shigeru Yoshida a mers la Pearl Harbor în 1951, dar pentru scurt timp.

În Hawaii, unde Barack Obama şi-a petrecut o parte din tinereţea sa, liderii Japoniei şi Statelor Unite se vor reculege în faţa memorialului USS Arizona.

Shinzo Abe va susţine apoi un discurs în memoria victimelor, la care vor asista veterani ai celor două armate şi supravieţuitori ai atacului.

Vizita lui Shinzo Abe la Pearl Harbor are loc cu patru săptămâni înainte de învestirea în funcţie a preşedintelui ales al Statelor Unite Donald Trump, care a transmis semnale contradictorii cu privire la intenţiile sale asupra Asiei de Sud-Est.

Abe este unul dintre susţinătorii Parteneriatului Transpacific iniţiat de Obama, în timp ce Trump intenţionază să renunţe la el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite