Premieră la Fukushima: interiorul unui reactor nuclear avariat este studiat cu drone de mici dimensiuni | VIDEO

0
Publicat:

O dronă extrem de mică a zburat miercuri în interiorul unuia dintre reactoarele avariate de la centrala nucleară japoneză Fukushima Daiichi, în speranța că va putea examina o parte din resturile de combustibil topit din zonele în care roboții anteriori nu au reușit să ajungă. TEPCO intenționează să sondeze o nouă zonă joi, informează yahoo!news.

Centrala Fukushima, foto arhivă
Centrala Fukushima, foto arhivă

Un cutremur cu magnitudinea 9,0 și un tsunami au distrus sistemele de alimentare cu energie electrică și de răcire ale centralei, în martie 2011, provocând topirea a trei reactoare. Guvernul și TEPCO plănuiesc să elimine cantitatea masivă de combustibil nuclear topit, extrem de radioactiv, din fiecare reactor. Se confruntă însă cu un proces de dezafectare greu de realizat, care a fost amânat de ani buni și care este îngreunat de obstacole tehnice și de lipsa de date.

Pentru a ajuta la colectarea de date, o flotă de patru drone a fost pregătită să zboare pe rând în recipientul de izolare primară al reactorului nr. 1, cel mai grav afectat.

Compania a trimis o serie de sonde - inclusiv un robot care se târăște și un vehicul subacvatic - în interiorul fiecărui reactor, dar a fost împiedicată de resturi, radiații ridicate și incapacitatea de a naviga printre dărâmături, deși a reușit să adune unele date. În 2015, primul robot care a intrat înăuntru a rămas blocat pe un grătar.

Zborul dronelor de miercuri vine după luni de pregătiri, care au început în iulie, la o instalație simulată din apropiere.

Dronele, fiecare cântărind 185 de grame, sunt foarte uşor manevrabile, iar palele lor abia dacă ridică praf, ceea ce le face un model ideal pentru verificările de siguranță din fabrică. Fiecare poartă o cameră de înaltă rezoluţie, pentru a trimite în direct imagini de calitate superioară către o sală de operații. Din cauza duratei de viață a bateriei, investigația cu drona în interiorul unui reactor este limitată la un zbor de 5 minute.

Oficialii TEPCO au declarat că intenționează să folosească noile date pentru a dezvolta tehnologia pentru sondele viitoare, precum și în procesul de îndepărtare a combustibilului topit din reactor. De asemenea, datele vor fi folosite în cadrul anchetei privind modul în care s-a produs topirea din 2011.

Miercuri, două drone au inspectat zona din exteriorul principalului suport structural din navă, numit piedestal. Pe baza imaginilor transmise de acestea, oficialii TEPCO au decis să le trimită joi pe celelalte două. Piedestalul se află direct sub miezul reactorului. Oficialii speră să filmeze partea de jos a miezului, pentru a afla cum s-a scurs acolo combustibilul supraîncălzit în 2011.

Aproximativ 880 de tone de combustibil nuclear topit, extrem de radioactiv, au rămas în interiorul celor trei reactoare avariate. Criticii spun că obiectivul de curățare de 30-40 de ani stabilit de guvern și TEPCO este prea optimist. Avariile din fiecare reactor sunt diferite, iar planurile trebuie să țină cont de condițiile acestora.

Scopul imediat al TEPCO este să îndepărteze o cantitate mică de resturi topite din reactorul nr. 2, cel mai puțin avariat, ca test, până la sfârșitul lunii martie, cu ajutorul unui braț robotizat uriaș.

China acuză deversări de „apă contaminată nuclear”

Tot miercuri, Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) a început să elibereze în mare cel de-al patrulea lot de apă uzată radioactivă, tratată și diluată de la centrală. Guvernul și TEPCO, operatorul centralei, afirmă că apa este sigură, iar procesul este monitorizat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Deversările s-au confruntat, însă, cu o opoziție puternică din partea grupurilor de pescari și cu o interdicție din partea Chinei în ceea ce priveşte comerţul cu fructele de mare japoneze.

La fel ca în ultimele trei runde de deversări de ape reziduale, care au început în august, TEPCO intenționează să elibereze 7.800 de tone de apă tratată până la jumătatea lunii martie, după ce a diluat-o cu cantități masive de apă de mare și a prelevat probe pentru a se asigura că radioactivitatea este cu mult sub standardele internaționale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a acuzat miercuri Japonia că pune în pericol întreaga lume cu „apă contaminată nuclear” și a cerut să înceteze „această acțiune greșită”. Mao a îndemnat Japonia să coopereze în cadrul unui sistem de monitorizare independent cu țările vecine și alte părți interesate.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite