Deversarea apei de la Fukushima: ambasadorul chinez, convocat de Japonia după un val de hărțuire telefonică
0Tokyo l-a convocat luni pe ambasadorul chinez în Japonia, pentru a protesta împotriva valului de hărţuire telefonică ce a vizat companii nipone, provenind dinspre China şi declanşat de începerea deversării controversate de apă provenită de la centrala nucleară din Fukushima.

Ministrul-adjunct al afacerilor externe nipon Masataka Okano i-a spus ambasadorului chinez Wu Jianghao că Beijingul trebuie mai bine să informeze corect publicul, „decât să suscite inutil îngrijorarea cetăţenilor (săi) furnizând informaţii ce nu se bazează pe dovezi ştiinţifice", potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei.
China a suspendat începând cu săptămâna trecută toate importurile de produse marine ce provin din Japonia, ca reacţie la începerea deversării de apă utilizată pentru răcirea reactoarelor nucleare de la centrala avariată Fukushima Daiichi.
Însă acest proces a fost validat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), iar Tokyo asigură că el nu va presupune niciun pericol pentru mediu şi sănătatea umană.
De la începutul operaţiunii, companii nipone, alese se pare la nimereală, de la brutării la acvarii, au început să primească mii de apeluri provenind de la numere chineze. Pe reţelele sociale, internauţi chinezi au distribuit înregistrări video în care pot fi văzuţi în timp ce formează numere de telefon nipone.
Duminică, Tokyo a cerut Beijingului „să garanteze securitatea rezidenţilor japonezi în China", după un val de hărţuire telefonică ce a vizat companii nipone, declanşat de deversarea controversată de apă provenită de la centrala nucleară din Fukushima. Separat, Ambasada Tokyo la Beijing a cerut cetăţenilor săi să se abţină să vorbească tare în japoneză.
Primarul oraşului Fukushima, Hiroshi Kohata, a declarat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că primăria a primit circa 200 de apeluri similare în două zile şi că şcoli, restaurante şi hoteluri locale au fost de asemenea vizate.
China s-a opus ferm deversării de apă provenită de la centrala din Fukushima, apă filtrată şi diluată în conformitate cu un plan validat de AIEA.
În total, Japonia intenţionează să evacueze în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de apă tritiată (apă supergrea) de la centrala Fukushima şi aceasta într-un mod extrem de gradual - până la începutul anilor 2050, potrivit calendarului actual.