Dileme legate de procedura de eliminare a combustibilului nuclear topit de la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reactorul Fukushima-1 ar putea să fie scufundat într-un sarcofag cu apă pentru a extrage combustibilul nuclear. Totuși, această metodă poate fi foarte costisitoare și poate crește semnificativ estimarea costurilor pentru lucrările de lichidare, relatează NHK.

Fukushima după 4 ani. Foto: Arhiva Adevărul
Fukushima după 4 ani. Foto: Arhiva Adevărul

Experții japonezi au în vedere posibilitatea utilizării unei noi metode de extragere a combustibilului nuclear topit cel puțin la unul dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima-1, care presupune scufundarea lui în apă, a anunțat vineri postul de televiziune NHK, citând surse apropiate operatorului centralei electrice din Tokyo.

Această metodă implică crearea unui sarcofag cu apă în jurul clădirii celui de-al treilea reactor, inclusiv a părții sale subterane, capabil să reziste la sarcini grele și la presiunea internă. Deoarece apa disipă radiațiile radioactive, inundarea reactorului în interiorul structurii poate oferi un mediu de lucru mai sigur în timpul procesului de recuperare. Recuperarea combustibilului topit este considerată cea mai dificilă parte a lucrării de eliminare a consecințelor unui accident la o centrală nucleară.

Cu toate acestea, acestă metodă ar putea fi foarte costisitoare și ar crește semnificativ bugetul de curățare al Fukushima 1, care este deja de 8 trilioane de yeni (57,5 miliarde de dolari), deoarece proiectul ar necesita tehnologie avansată și calcule inginerești complexe.

Accidentul de la centrala nucleară Fukushima-1 a avut loc în martie 2011, când un puternic tsunami a lovit sistemele sale de alimentare și de răcire. Ca urmare, combustibilul nuclear s-a topit în reactoarele a trei unități de putere, care au ars prin carcasele de izolare. Apoi s-a amestecat cu beton, metal și alte materiale care se aflau în interiorul instalațiilor. În total, TEPCO a estimat că cele trei reactoare au acumulat aproximativ 880 de tone de astfel de deșeuri radioactive.

Lucrările privind îndepărtarea combustibilului nuclear topit ar fi trebuit să înceapă anul acesta la cel de-al doilea reactor al stației printr-o metodă „uscata”, folosind mecanisme robotizate. Cu toate acestea, lucrările au fost amânate cu 12-18 luni. Dezmembrarea completă a centralei nucleare Fukushima-1 este planificată să fie finalizată până în 2050.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite