Povestea americanului condamnat la 15 ani de muncă silnică în Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kenneth Bae, cetăţean american, a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică în Coreea de Nord FOTO Reuters
Kenneth Bae, cetăţean american, a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică în Coreea de Nord FOTO Reuters

Coreea de Nord l-a condamnat pe cetăţeanul american Kenneth Bae la 15 ani de muncă silnică pentru crime împotriva statului. Această condamnare pare a fi o mişcare de a-l folosi pe Kenneth ca monedă de schimb în negocierile cu SUA, scrie Reuters.

Originar din Coreea de Sud, Bae, în vârstă de 44 de ani, locuia în Lynnwood, o suburbie a oraşului american Seattle. El a făcut parte dintr-un grup de cinci turişti care a vizitat oraşul nord-coreean Rajin în luna noiembrie 2012 şi a fost reţinut încă de atunci. Agenţia de ştiri nord-coreeană nu a specificat nimic altceva despre crimele lui Bae, folosindu-se chiar de numele său coreean, Pae Jun-ho, atunci când a raportat decizia Curţii Supreme.

Coreea de Nord pare a se folosi de prizonieri americani pentru a obţine, mai degrabă, foloase personale decât economice sau diplomatice, deseori folosindu-se de demnitarii străini care vizitează ţara pentru a obţine eliberarea conaţionalilor ca de oameni care-şi aduc tributul conducătorului, Kim Jong-un.

Închisoare separată

Bae, totuşi, nu va fi încarcerat în lagărele de muncă binecunoscute ale Coreei de Nord. În aceste lagăre de muncă, prizonierii sunt munciţi până la epuizare şi, deseori, supravieţuiesc mâncând şobolani şi şerpi, după cum susţine un dizident.

„Dacă americanii şi-ar ispăşi pedeapsa împreună cu nord-coreeni, lucru care nu se va întâmpla, le-ar putea povesti despre economie şi capitalism. Acest lucru ar fi o mare greşeală pentru Coreea de Nord“, spune Kwon Hyo-jin, un nord-coreean condamnat la şapte ani într-un lagăr de muncă. El a fugit în Coreea de Sud în 2009.

Bae va fi ţinut într-o închisoare specială pentru străini, care a fost realizată doar ca model pentru grupurile internaţionale de apărare a drepturilor omului“, continuă Kwon.

Bae a fost consiliat de ambasada Suediei din Phenian, care a refuzat constant să comenteze asupra cazului, deoarece SUA nu au niciun fel de acord diplomatic încheiat cu Coreea de Nord, conchide Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite