Un cetăţean american reţinut de Coreea de Nord riscă pedeapsa cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanul va fi judecat de Curtea Supremă din Phenian
Americanul va fi judecat de Curtea Supremă din Phenian

Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că un cetăţean american arestat în urmă cu şase luni în timp ce conducea un grup de turişti pe teritoriul ţării va fi judecat de Curtea Supremă, sub acuzaţia de complot pentru răsturnarea guvernului. Anunţul a atras, din nou, atenţia asupra Coreei, după aproape două săptămâni de la afirmaţiile dure ale Phenianului cu privire la un atac nuclear.

Kenneth Bae (Pae Jun-ho), un cetăţean american cu origini coreene, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat în luna noiembrie 2012, în timp ce însoţea cinci europeni în zona economică specială Rason, o regiune din nord-estul Coreei, care este deschisă pentru companiile străine, notează „The Telegraph“.

De atunci, nu s-a mai auzit nimic despre Kenneth. În luna ianuarie, guvernatorul statului american New Mexico, Bill Richardson, şi directorul executiv Google, Eric Schmidt, au călătorit în Coreea de Nord pentru a obţine eliberarea lui, dar nu li s-a permis să-l viziteze.

Nu se ştie exact ce a făcut Bae, dar agenţia nord-coreeană de ştiri a anunţat sâmbătă că s-a ţinut o audiere preliminară şi că domnul Bae „a recunoscut că a comis infracţiuni menite să răstoarne guvernul de la Phenian, afişând ostilitate faţă de el“.

Crimele sale sunt susţinute de dovezi“, adaugă raportul agenţiei de presă.

Circumstanţele arestării lui Bae sunt, şi ele, neclare. Se pare că el ar fi fotografiat orfani care cerşeau mâncare în pieţele din Raston. „Cel mai plauzibil scenariu la care mă pot gândi este că el a făcut poze unor orfani şi autorităţile nord-coreene au considerat asta un act de anti-propagandă“, spune Do Hee-youn, care conduce Coaliţia Cetăţenilor pentru Drepturile Refugiaţilor nord-coreeni. Dar, până acum, simpla fotografiere nu a condus la nicio arestare a vreunui străin. Conform presei sud-coreene, oficialii din Coreea de Nord ar fi găsit un hard-disk care conţinea informaţii secrete despre ţară.

Pedeapsa maximă pentru o asemenea acuzaţie este condamnarea la moarte şi oficialii nord-coreeni au sugerat deja că Bae se confruntă cu o pedeapsă gravă, posibil cu o execuţie. Conform codului penal al Coreei de Nord, procurorii trebuie să aducă o acuzaţie formală în maxim zece zile de la terminarea investigaţiilor. Cazul lui Bae va fi audiat direct de către Curtea Supremă.

Bae locuia în China şi conducea o agenţie de turism intitulată „Nation Tours“. Vizitase Coreea de câteva ori înainte, fără niciun incident, susţine Do Hee-youn. Site-ul agenţiei de turism al lui Bae a fost dezactivat. Tatăl său trăieşte în Coreea de Sud, iar mama sa locuieşte în Lynwood, statul Washington, SUA. Familia lui Bae a refuzat să comenteze de frică să nu agraveze situaţia lui.

Încercări de eliberare

SUA, care nu are nicio relaţie diplomatică cu statul nord-coreean, a condus o campanie de negocieri în favoarea eliberării lui Bae, prin ambasada Suediei din capitala Phenian. 

Unii analişti au sugerat că Bae este folosit de către Coreea de Nord ca monedă de schimb. În trecut, SUA au trimis persoane importante în Coreea de Nord pentru a solicita eliberarea cetăţenilor americani. Şase americani au fost reţinuţi în această ţară din 2009 şi până acum. 

În 2009, Bill Clinton a zburat spre Phenian pentru a obţine eliberarea a doi jurnalişti americani care fuseseră arestaţi la graniţa nord-coreeană. Acest moment este însemnat în propaganda nord-coreeană ca fiind umilirea duşmanului străvechi. 

Şi totuşi, luni agentul specializat în drepturile omului din Coreea de Nord, Robert King a specificat că ţara nu are nicio intenţie de a negocia eliberarea lui Bae.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite