Poliţia israeliană a ridicat un zid temporar în zona palestiniană a Ierusalimului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia israeliană a ridicat, în cursul zilei de duminică, un zid de aproape trei metri în cartierul palestinian Jabal Mukkaber, din Estul Ierusalimului, pentru a proteja cartierul evreiesc alăturat Armon Hanatziv de la atacuri cu bombe şi pietre, relatează ediţia online a cotidianului „Haaretz”.

Momentan, construcţia este alcătuită din 6 plăci făcute din calcar de Ierusalim, fiecare având aproximativ 2 metri lungime şi aproximativ 2,5 metri înălţime, şi este asemănătoare zidului care separă Ierusalimul evreiesc de cel arab. El a fost ridicat pentru a proteja rezidenţii cartierului Armon Hanatziv, o colonie evreiească în zona de control palestiniană a Ierusalimului, iar acesta ar urma să fie lungit în zilele următoare. 

AFP anunţă că pe zid este pusă o inscripţie în ebraică ce anunţă că zidul este o „barieră mobilă temporară a poliţiei”, şi că autorităţile locale au anunţat că zidul ar urma să fie extins pentru a acoperi cel puţin de 300 de metri. 

Măsura a venit în contextul tensiunilor recente dintre palestinieni şi israelieni, soldată cu 49 de morţi în ultimele săptămâni, în urma unor atacuri de stradă şi a replicilor forţelor de ordine. Cartierul Jabal Mukaber din Ierusalim este unul din punctele cele mai tensionate ale conflictului: trei dintre palestinienii implicaţi în atacuri asupra cetăţenilor israelieni erau rezidenţi ai acestei zone, iar un adolescent palestinian în vârstă de 16 ani a fost împuşcat mortal de forţele de ordine în apropiere, sâmbătă, după ce ar fi asaltat poliţiştii de la un punct de control cu un cuţit.

Asociaţia pentru Drepturile Civile în Israel anunţă că 11 drumuri au fost închise complet traficului în Ierusalim în ultimele zile, după ce autorităţile israeliene au adoptat măsuri de securitate suplimentare în scopul protejării propriilor cetăţeni. În plus, poliţia israeliană a ridicat şi o serie de puncte de control armat pe artere circulate ale oraşului, îngreunând circulaţia şi provocând o serie de blocaje rutiere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite