Piscină, teren de baseball, grădină zoo și club de noapte. Ce au găsit militarii în închisoarea Tocoron din Venezuela

0
Publicat:

Venezuela a trimis 11.000 de militari pentru a recăpăta controlul asupra infamului penitenciar Tocoron, dominat puternica grupare criminală Tren de Aragua. Un tur al închisorii a dezvăluit că deținuții își făcuseră piscine, restaurante și cluburi de noapte, iar mulți își mutaseră și familiile acolo.

11.000 de militari au intrat în penitenciar pentru a-l scoate de sub controlul deținuților
11.000 de militari au intrat în penitenciar pentru a-l scoate de sub controlul deținuților

În urma unei operațiuni de succes desfășurate de peste 11.000 soldați, guvernul venezuelan a invitat jurnaliștii să asiste la recuperarea penitenciarului Tocoron din statul Aragua. Închisoarea, un simbol al neputinței guvernamentale, fusese controlată de faimoasa grupare infracțională Tren de Aragua, care își stabilise în interiorul acesteia facilități extinse.

Într-o acțiune de prezentare a autorității redobândite, guvernul venezuelean a deschis porțile Centrului Penitenciar Tocoron din statul Aragua pentru jurnaliști, dezvăluind amploarea controlului deținut anterior de către deținuți, în principal membri ai formidabilei bande Tren de Aragua.

Acest tur a avut loc la câteva zile după o operațiune planificată meticulos de către forțele de securitate din Venezuela, inclusiv armata și Garda Națională, care a implicat peste 11.000 de persoane, cu scopul de a recupera terenul închisorii.

Succesul operațiunii de eliberare a penitenciarului

Ministrul de interne al Venezuelei, Remigio Ceballos, a declarat că operațiunea a fost „un succes deplin”, anunțând, în timpul turneului mediatic, reținerea a 80 de membri de rang înalt ai bandei Tren de Aragua.

Ceballos a respins afirmațiile din mass-media privind negocierile guvernului cu liderii bandei înainte de operațiune, afirmând că a fost complet dezmembrată conducerea bandei în cadrul închisorii. „Am dezmembrat complet grupul de conducere al așa-numitului 'Tren de Aragua'. Au dispărut”, a transmis el pentru CNN.

Imaginile de pe camerele de supraveghere ale raidului au arătat polițiști și soldați luând cu asalt una dintre clădirile închisorii, unde fusese construit un tunel. Pasajul subteran avea mai multe ieșiri, inclusiv una care ducea la un lac unde trei plute de lemn erau amplasate pe mal.

Închisoarea Tocoron, renumită pentru că este una dintre cele mai mari din țară și un simbol al eșecului guvernului venezuelan de a menține controlul, se afla de mulți ani sub controlul direct al deținuților. Închisoarea devenise un bastion pentru Tren de Aragua, o puternică bandă criminală transnațională numită după statul în care se află Tocoron, care și-a extins operațiunile în Columbia, Ecuador, Peru și Argentina, conform Departamentului de Stat al SUA.

În interiorul Tocoron: O privire asupra vieții deținuților sub conducerea bandei

Jurnaliștii au văzut facilitățile extinse construite de deținuți în interiorul zidurilor închisorii, cum ar fi o piscină și mai multe restaurante. Guvernul a difuzat mai multe imagini după raid, în care a prezentat un depozit de arme confiscate de la deținuți, inclusiv puști automate, mitraliere și mii de cartușe. Mii de deținuți au fost ulterior transferați în alte închisori în urma operațiunii, afirmație contestată de rudele deținuților care nu au putut să își contacteze rudele de la începutul operațiunii.

Claribel Rojas, sora unui deținut din închisoarea Tocoron, și-a exprimat frustrarea și îngrijorarea, declarând: „Nu am auzit nimic de când a început toată această operațiune, miercuri. Am venit ieri și astăzi și nimeni nu spune nimic”.

Penitenciarul Tocoron a fost o reprezentare flagrantă a problemei predominante în Venezuela, unde bandele conduc adesea închisorile. Acesta a fost un simbol clar al incapacității guvernului de a recâștiga controlul, ceea ce face ca recenta revendicare să fie un pas important pentru guvernul venezuelean în lupta sa împotriva entităților criminale interne.

Liderul bandei Tren de Aragua a dispărut subit înainte de raid

Energia electrică și telecomunicațiile au fost întrerupte temporar cu câteva ore înainte de intervenția forțelor de securitate la închisoare.

Observatorul penitenciarelor din Venezuela, o entitate independentă, și-a exprimat scepticismul cu privire la acțiunile guvernului la Centrul Penitenciar Tocorón. Aceștia au remarcat că numărul deținuților a scăzut de la 5.000 la 1.500 și suspectează că s-a ajuns la o înțelegere cu liderii bandei pentru a renunța la controlul lor.

Organizația a declarat: „O procedură în care li se permite liderilor să plece nu poate fi considerată un succes, mai ales când "liderii" au fost cei care au predat Tocorón”.

Cu toate acestea, guvernul nu a dezvăluit nicio informație cu privire la locația liderului Tren de Aragua, Héctor „Niño” Guerrero, în vârstă de 39 de ani. Potrivit unui mesaj vocal obținut de mass-media, Guerrero știa dinainte de raidul care urma să aibă loc și a reușit să fugă împreună cu mai mulți alți membri de top ai bandei la începutul acestei săptămâni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite