Pearl Harbour și Hiroshima, gest simbolic al reconcilierii. Parcurile Păcii din cele două orașe s-au înfrățit

0
Publicat:

Parcul Memorial al Păcii de la Hiroshima (Japonia) şi Memorialul Naţional de la baza americană de la Pearl Harbor s-au înfrăţit joi, într-un gest simbolic, într-un moment marcat de creşterea tensiunii geopolitice globale.

Anual este comemorat evenimentul de la Hiroshima  FOTO Getty Images
Anual este comemorat evenimentul de la Hiroshima FOTO Getty Images

Aceste parcuri, care cândva au fost locuri de conflict, sunt acum locuri de reconciliere. Pot informa şi influenţa alegerile noastre viitoare”, a declarat ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, într-un comunicat publicat după semnarea acordului de înfrăţire cu primarul din Hiroshima, Kazumi Matsui, arată Agerpres.

Fostul preşedinte american Barack Obama, întâiul lider al SUA în funcţie care a vizitat Hiroshima, primul oraş care a fost ţinta unui bombardament nuclear chiar din partea Statelor Unite, a salutat de asemenea acordul, trimiţând o scrisoare în care afirmă că înfrăţirea „marchează o realizare istorică, legând două popoare de trecutul lor şi permiţând construcţia unui viitor comun bazat pe pace şi cooperare”.

Vizitele foștilor lideri din cele două țări

Semnarea de joi şi remarcile lui Obama urmează vizitei fostului preşedinte la Hiroshima în 2016, unde s-a întâlnit cu supravieţuitorii bombei atomice şi a ţinut un discurs emoţionant în Parcul Memorial al Păcii din oraş. De asemenea, fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe, decedat între timp, a vizitat Pearl Harbor din Hawaii în acelaşi an, într-un gest similar, în care a vorbit despre puterea reconcilierii.

În urma acordului de joi, cele două parcuri se vor angaja în schimburi pentru a împărtăşi informaţii privind restaurarea structurilor istorice, utilizarea realităţii virtuale în educaţie şi practici de implicare a tinerilor şi a copiilor în studierea şi transmiterea moştenirii istorice a acestor obiective.

Aceasta marchează cea de-a doua înfrăţire între parcuri din Japonia şi Statele Unite, după cea din 2016 dintre Parcul Militar Naţional Gettysburg şi Muzeul Comemorativ al Câmpului de Bătălie Gifu Sekigahara, două câmpuri de luptă cheie în războaiele civile american şi japonez. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite