O dronă militară americană, controlată de inteligenţa artificială, şi-a „ucis“ operatorul. De ce a făcut acest lucru

0
Publicat:

Un test virtual în care unei drone manevrate de inteligenţa artificială i s-a cerut să distrugă sistemele de apărare aeriană ale unui inamic s-a finalizat cu "uciderea" operatorului pentru a-l împiedica să intervină în îndeplinirea misiunii.

Drona militară și-a "ucis" operatorul FOTO Shutterstock
Drona militară și-a "ucis" operatorul FOTO Shutterstock

În această simulare, nicio persoană reală nu a fost rănită, relatează ziare.com. Inteligenţa artificială a folosit "strategii extrem de neaşteptate" în cadrul testului pentru a-şi îndeplini misiunea şi a atacat pe oricine a intervenit.

Dezvăluirea a fost făcută de colonelul Tucker "Cinco" Hamilton, şeful testelor şi operaţiunilor AI din cadrul Forţelor Aeriene americane, cu ocazia unei reuniuni care s-a desfăşurat la Londra în luna mai.

Aici, Hamilton a descris un test simulat în care unei drone manevrate de inteligenţa artificială i s-a cerut să distrugă sistemele de apărare aeriană ale unui inamic. Sistemul a atacat în cele din urmă pe oricine a intervenit în acest ordin.

"Sistemul a început să îşi dea seama că, deşi identifica ameninţarea, uneori operatorul uman îi spunea să nu ucidă acea ameninţare, însă drona îşi atingea obiectivele prin uciderea acelei ameninţări. Deci, ce a făcut? A ucis operatorul. L-a ucis pe operator pentru că acea persoană îl împiedica să îşi îndeplinească obiectivul", a explicat oficialul într-un articol de blog. "Am antrenat sistemul: 'Hei, nu omorâţi operatorul - asta e rău. Vei pierde puncte dacă faci asta'. Şi atunci, ce începe să facă? Începe să distrugă turnul de comunicaţii pe care operatorul îl folosea pentru a comunica cu drona ca să o împiedice să ucidă ţinta", a dezvăluit colonelul.

Forţelor Aeriene au negat o astfel de simulare

Astfel, acesta a avertizat în privinţa încrederii prea mari în inteligenţa artificială şi a declarat că testul arată că "nu poţi avea o conversaţie despre inteligenţa artificială, informaţii, învăţare automată, autonomie dacă nu vei vorbi despre etică şi inteligenţă artificială".

Societatea Aeronautică Regală, care a găzduit conferinţa, şi forţele aeriene americane nu au răspuns la solicitările de comentarii din partea The Guardian.

Într-o declaraţie pentru Insider, purtătoarea de cuvânt a Forţelor Aeriene, Ann Stefanek, a negat însă că ar fi avut loc o astfel de simulare. "Departamentul Forţelor Aeriene nu a efectuat nicio astfel de simulare cu drone cu inteligenţă artificială şi rămâne angajat în utilizarea etică şi responsabilă a tehnologiei de inteligenţă artificială", a declarat Stefanek. "Din câte se parte, comentariile colonelului au fost scoase din context şi s-au dorit a fi anecdotice", susţine purtătoarea de cuvânt.

Anul trecut, într-un interviu pentru Defense IQ, colonelul Hamilton declara: "IA nu este un lucru plăcut de avut, IA nu este un moft, IA schimbă pentru totdeauna societatea şi armata noastră. Trebuie să ne confruntăm cu o lume în care IA este deja prezentă şi ne transformă societatea", a spus el.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite