Papa Francisc solicită deschiderea unor coridoare umanitare pentru civilii din Fâșia Gaza

0
Publicat:

Papa Francisc a cerut astăzi deschiderea „de urgență” a unor coridoare umanitare care să ajute persoanele blocate în Fâșia Gaza. De asemenea, a cerut, din nou, eliberarea ostaticilor capturați de teroriștii Hamas, transmite Reuters. 

Papa Francisc cere deschiderea unor culoare umanitare pentru civilii din Gaza
Papa Francisc cere deschiderea unor culoare umanitare pentru civilii din Gaza

''Cer ferm ca femeile, copiii, bolnavii, cei în vârstă şi toţi civilii să nu devină victime ale conflictului'', a transmis Suveranul Pontif  după tradiţionala rugăciune Angelus din piaţa San Pietro.  

''Dreptul umanitar trebuie să fie respectat, în special în Gaza unde este urgent şi necesar să se garanteze culoare umanitare şi securitatea populaţiei'', a subliniat Papa Francisc. 

Papa a vorbit chiar în timp ce forțele israeliene se pregăteau de atac. Vineri, oficialii de la Vatican s-au oferit să medieze în conflict.  

"Atât de mulți au murit deja. Vă rog, nu mai vărsați sânge nevinovat nici în Țara Sfântă, nici în Ucraina, nici în altă parte. Ajunge! Războaiele sunt întotdeauna o înfrângere, întotdeauna", a spus Papa Francisc, duminică.

Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a declarat că atacul Hamas asupra cetățenilor israelieni a fost "inuman". Legat de riposta israeliană, cardinalul Parolin a declarat că "este dreptul celor atacați să se apere, dar chiar și apărarea legitimă trebuie să respecte parametrul proporționalității", potrivit Reuters. 

Sâmbăta trecută, pe 7 octombrie, gruparea teroristă Hamas a lansat un sângeros atac surpriză împotriva localităţilor din sudul Israelului.  

Armata israeliană pregătește o ripostă asupra Fâşiei Gaza, iar în ultimele zile au fost chemați peste 300.000 de rezerviști militari.  

Pe 13 octombrie, Israel a cerut Națiunilor Unite să evacueze 1,1 milioane de oameni din nordul Gazei. În aceași zi, au fost aruncate pliante în Fâșia Gaza care le comunicau oamenilor să se deplaseze spre sud. 

În acest context, OMS avertiza că evacuarea forțată a pacienților din unitățile sanitare din nordul teritoriului ar putea fi „echivalentul unei pedepse cu moartea”. 

Până acum au murit în acest conflict peste 1.300 de israelieni, majoritatea civili, și circa 2.300 de palestinieni. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite