Secretarul general al ONU face apel la Israel să „evite o catastrofă umanitară“ în Fâșia Gaza: „Sunt şase zile de când nimic nu intră“

0
Publicat:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este în "contact permanent" cu autorităţile israeliene "pentru a le cere să evite o catastrofă umanitară", a declarat vineri purtătorul său de cuvânt Stephane Dujaric, referindu-se la ordinul de evacuare a unei părţi a Fâşiei Gaza, potrivit AFP.

Antonio Guterres FOTO EPA EFE
Antonio Guterres FOTO EPA EFE

ONU a declarat joi seara că a fost informată de armata israeliană cu privire la un ordin de "relocare" a circa 1,1 milioane de locuitori la nord de Wadi Gaza spre sud "în 24 de ore", conform Agerpres.

"Facem apel puternic ca un astfel de ordin să fie anulat pentru a evita transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie catastrofală", a insistat Stephane Dujarric.

"Secretarul general şi echipa sa au stat un timp la telefon. El este în contact permanent cu autorităţile israeliene pentru a le cere să evite o catastrofă umanitară", a mai spus purtătorul de cuvânt citat.

Întrebat despre acest termen de 24 de ore, în timp ce armata israeliană a notat că evacuarea "va lua timp", Stephane Dujarric a declarat că poate să relateze ceea ce spusese la ONU. "Timpul se scurge", a insistat el.

SUA au evocat ideea creării de "zone securizate" în Gaza, iar purtătorul de cuvânt a relevat că "bineînţeles că încercăm să vedem ceea ce putem face pentru ca locuitorii să fie în siguranţă în Gaza şi să creăm zone securizate pentru ajutorul umanitar şi pentru civilii care vor să meargă în zone mai sigure în interiorul" enclavei.

Dar "nu vrem o situaţie în care populaţii strămutate să fie forţate încă o dată să fugă.Oamenii ar trebui să poată fi în siguranţă la ei acasă", potrivit acestuia.

În timp ce Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a anunţat transferul operaţiunilor sale spre sudul Fâşiei Gaza, el a spus că nu tot personalul ONU a părăsit nordul enclavei.

"Unii au cerut să rămână în nord. Noi nu forţăm oamenii să se mişte, ei iau propriile decizii", a adăugat el.

"Avem 13.000 de membri UNRWA în Gaza, lucrători în prima linie, învăţători, medici, infirmieri, oameni care oferă sprijin psihologic. Ei rămân acolo unde sprijinul lor este necesar", a afirmat Dujarric.

"Prioritatea secretarului general este să se asigure ca Israelul să permită intrarea ajutorului umanitar" în Gaza, a adăugat el.

Enclava este în stare de asediu în a şaptea zi de război declanşat în 7 octombrie de atacul de o amploare fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în Israel.

"Sunt şase zile de când nimic nu intră. Unul dintre colegii mei de la UNRWA mi-a spus la telefon că nu a mai văzut o picătură de apă sosind de şase zile. S-a ajuns aproape la fund", a insistat Dujarric, precizând că ONU este în contact cu israelienii şi cu egiptenii pentru a face să intre ajutoarele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite