Operație rară în Israel. Medicii au reatașat capul unui copil de 12 ani, după teribil accident

0
Publicat:

O intervenție chirurgicală complicată a fost finalizată cu succes de medicii israelieni. Aceștia au reușit să reatașeze capul unui băiat de 12 ani, un tip de leziune rar întâlnită la adulți, cu atât mai mult la copii.

Hassan, alături de medicii care l-au operat FOTO Facebook Ambasada Israelului în România
Hassan, alături de medicii care l-au operat FOTO Facebook Ambasada Israelului în România

Chirurgii Centrului Medical Hadassah au reatașat capul unui băiat de gât, după un accident grav în care a fost lovit de o mașină în timp ce mergea cu bicicleta, anunță Times of Israel.

Suleiman Hassan, palestinian din Cisiordania, a fost transportat cu avionul la unitatea de traumatologie a spitalului Hadassah din Ein Kerem, unde s-a stabilit că ligamentele care îi țineau baza posterioară a craniului au fost grav afectate, care s-a desprins de vertebrele superioare ale coloanei vertebrale. Afecțiunea, luxația bilaterală a articulației atlanto-occipitale, este cunoscută în mod obișnuit ca decapitare internă sau ortopedică. Leziunea este foarte rară la adulți și cu atât mai mult la copii.

Ne-am luptat pentru viața băiatului”, a spus dr. Ohad Einav, specialistul ortoped care a operat pacientul împreună cu dr. Ziv Asa.

Procedura în sine este foarte complicată și a durat câteva ore. În sala de operație am folosit plăci și fixații noi în zona afectată... Capacitatea de a salva copilul s-a datorat cunoștințelor noastre și celei mai inovatoare tehnologii din sala de operație”, a spus Einav.

Copilul a fost externat recent

Hassan a fost externat recent de acasă cu o atela cervicală și va continua să fie atent monitorizat de personalul Hadassah.

Faptul că un astfel de copil nu are deficiențe neurologice sau disfuncții senzoriale și că funcționează normal, merge fără ajutor, nu este un lucru mic”, a spus Einav.

Un raport al Spitalului de Copii din Philadelphia din 2003 arată că dintre cei 2.006 pacienți care au fost tratați pentru leziuni ale măduvei spinării între 1983 și 2003, doar 16 au suferit de luxație a articulației occipitale.

Leziunea este extrem de rară, dar știm că minorii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani au capete mari în raport cu corpul lor, sunt mai sensibili decât adulții”, a spus Einav.

Rata de supraviețuire a celor care suferă decapitare internă este scăzută. În cele mai multe cazuri, rănirea duce la deces. 

Șansele erau mici

Spitalul a anunțat că tatăl lui Hassan nu a părăsit unitatea medicală în timpul recuperării după operație.

Îți voi mulțumi toată viața pentru că l-ai salvat pe unicul meu fiu. Datorită ție și-a recăpătat viața chiar și atunci când șansele erau mici și pericolul era evident. Ceea ce l-a salvat au fost profesionalismul, tehnologia și luarea rapidă a deciziilor de către echipa de traumatologie și ortopedie. Tot ce pot să spun este un mare mulțumesc”, a spus el personalului medical.

Faptul că a efectuat această intervenție chirurgicală pe adulți ca parte a pregătirii sale din Toronto l-a pregătit pe medicul Einav să îl opereze pe tânărul Hassan.

Aceasta nu este o intervenție chirurgicală obișnuită, și mai ales nu la copii și adolescenți. Un chirurg are nevoie de cunoștințe și experiență pentru a face acest lucru”, a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite