ONU, despre așezările israeliene din teritoriile palestiniene: „O crimă de război”

0
Publicat:

Crearea și extinderea așezărilor israeliene în teritoriile palestiniene ocupate reprezintă „o crimă de război" și „riscă să elimine orice posibilitate practică de a înfiinţa un stat palestinian viabil", a atras vineri atenția ONU, relatează AFP.

Peste 490.000 de persoane trăiesc în aşezări israeliene din Cisiordania. Foto Shutterstock (Arhivă)
Peste 490.000 de persoane trăiesc în aşezări israeliene din Cisiordania. Foto Shutterstock (Arhivă)

  Înfiinţarea şi extinderea continuă a aşezărilor „echivalează cu transferul de către Israel a propriei populaţii civile către teritoriile pe care le ocupă" şi „astfel de transferuri constituie o crimă de război", denunţă un raport al Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, scrie Agerpres.

Astfel de transferuri constituie o crimă de război care poate să angajeze răspunderea penală individuală a celor implicaţi", subliniază documentul ce acoperă perioada noiembrie 2022 - octombrie 2023.

În reacţia sa, reprezentanţa permanentă a Israelului pe lângă ONU de la Geneva l-a acuzat pe Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului că ignoră victimele israeliene, dar nu a comentat acuzaţiile de fond.

Violenţa coloniştilor şi încălcările legate de aşezări au atins noi niveluri şocante şi riscă să elimine orice posibilitate practică de a stabili un stat palestinian viabil", se arată în raport.

Informaţiile publicate în această săptămână, conform cărora Israelul intenţionează să construiască 3.476 de locuinţe suplimentare pentru colonişti în Maale Adumim, Efrat şi Kedar contravin dreptului internaţional", a declarat Volker Turk, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, citat într-un comunicat de presă dat publicităţii cu ocazia publicării raportului.

  „Noile aşezări sunt contraproductive”

Dimensiunea coloniilor israeliene existente s-a extins semnificativ" în perioada analizată. În această perioadă au fost adăugate aproximativ 24.300 de unităţi de locuinţe în aşezările israeliene existente în Cisiordania, „cel mai mare număr înregistrat vreodată de la recensământul început în 2017". Dintre acestea, aproximativ 9.670 de unităţi de locuinţe sunt în Ierusalimul de Est, se arată în document.

Înfiinţarea şi extinderea continuă a coloniilor israeliene ilegale are loc odată cu strămutarea palestinienilor din cauza violenţei coloniştilor israelieni şi a statului", notează raportul. La aceasta se adaugă „evacuările forţate, neeliberarea autorizaţiilor de construire, demolările de case şi restricţiile de circulaţie pentru palestinieni".

Deja la sfârşitul lunii decembrie, Volker Turk remarca că în Cisiordania nu s-a mai văzut de ani de zile o astfel de intensitate a violenţei şi a represiunii.

Peste 490.000 de persoane trăiesc în prezent în aşezări israeliene din Cisiordania, considerate ilegale conform dreptului internaţional.

În contextul războiului din Fâşia Gaza, secretarul de stat american Antony Blinken a reafirmat, la sfârşitul lunii februarie, că „noile aşezări sunt contraproductive pentru obţinerea unei "păci durabile".  

Ambasada Israelului la Geneva a acuzat faptul că „Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului a ignorat din nou complet moartea a 36 de israelieni, inclusiv femei, copii şi un turist, precum şi cei 296 de răniţi în terorismul palestinian în 2023, înainte şi după 7 octombrie". „Drepturile omului sunt universale, dar victimele israeliene ale terorismului palestinian sunt în mod constant ignorate" de Înalta Comisie, insistă comunicatul de presă israelian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite