Aşezările israeliene în teritoriile palestiniene ocupate se extind în număr record, spune şeful pentru drepturile omului al ONU

0
Publicat:

Aşezările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate s-au extins în număr record şi riscă să elimine orice posibilitate practică a unui stat palestinian, a declarat vineri şeful pentru drepturile omului al ONU,

Crește numărul coloniilor israeliene
Crește numărul coloniilor israeliene

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a notat că creşterea numărului coloniilor israeliene echivalează cu transferul de către Israel a propriei populaţii, despre care a spus că este o crimă de război. Administraţia americană Biden a declarat luna trecută că aşezările sunt "inconsistente" cu dreptul internaţional, după ce Israelul a anunţat noi planuri de locuinţe în Cisiordania ocupată, potrivit Agerprs.

"Violenţa coloniştilor şi încălcările legate de colonizări au atins noi niveluri şocante şi riscă să elimine orice posibilitate practică de a înfiinţa un stat palestinian viabil", a declarat Turk într-un comunicat ce însoţeşte raportul de 16 pagini.

Raportul, bazat pe propria monitorizare a ONU, precum şi pe alte surse, documentează 24.300 de noi unităţi de locuinţe israeliene în Cisiordania ocupată pe o perioadă de un an până la sfârşitul lunii octombrie 2023, despre care spune că este cel mai ridicat număr înregistrat de când a început monitorizarea în 2017.

Raportul notează de asemenea că a existat o creştere dramatică a intensităţii, severităţii şi regularităţii atât a violenţei coloniştilor israelieni, cât şi a statului împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, în special după atacurile mortale ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Israelul pretinde un drept de naştere biblic asupra teritoriului unde se extind coloniştii. Armata sa afirmă că desfăşoară operaţiuni de combatere a terorismului în Cisiordania şi că vizează militanţi suspecţi, aminteşte Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite