ONU cere acces imediat în Siria. Milioane de sirieni au nevoie urgentă de ajutoare umanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un sirian nou-venit în tabăra de refugiaţi dintr-un oraş iordanian de la graniţa cu Siria a primit ajutoare din partea ONU. FOTO: Reuters
Un sirian nou-venit în tabăra de refugiaţi dintr-un oraş iordanian de la graniţa cu Siria a primit ajutoare din partea ONU. FOTO: Reuters

Consiliul de Securitate al ONU a solicitat insistent guvernului din Siria să permită accesul în ţară al echipelor şi al transporturilor de ajutoare umanitare, îndemnând totodată partidele siriene să oprească luptele pentru a stabilit căi de acces şi rute sigure pentru convoaiele străine.

Peste două milioane de sirieni, majoritatea femei şi copii, au părăsit ţara în ultimele 30 de luni, din cauza războiului civil care a făcut până acum mai mult de 110.000 de oameni. Însă multe alte milioane de oameni au rămas blocate în interiorul graniţelor şi au nevoie urgent de ajutor, întrucât guvernul sirian nu poate face faţă crizei umanitare.

Ajutorul ţărilor străine a fost împiedicat sau, cel puţin, încetinit din cauza violenţelor şi a restricţiilor excesive impuse de forţele guvernamentale. Cei 15 membri din Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite au căzut de acord miercuri asupra unei declaraţii către guvernul sirian, fără caracter obligatoriu, cerând îmbunătăţirea accesului ajutoarelor.

Potrivit mesajului Consiliului, ONU cere autorităţilor siriene conduse de preşedintele Bashar Al-Assad „să ia măsuri imediate pentru a facilita răspândirea operaţiunilor de ajutor umanitar şi să anuleze impedimentele birocratice şi alte obstacole”.

Această cerinţă include „facilitarea rapidă a accesului sigur şi neîngrădit al transporturilor umanitare la oamenii neajutoraţi prin cele mai potrivite căi, inclusiv de-a lungul zonelor de conflict şi, atunci când este necesar, acces transfrontalier”.

Până acum, doar 12 grupuri de ajutorare au permisiunea din partea guvernului sirian de a-şi desfăşura operaţiunile în ţară. Convoaiele de camioane cu transporturi străine încearcă să acopere nevoile, dar sunt întârziate de negocierile de la zecile de puncte de control ale opoziţiei, potrivit oficialilor ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite