17 state vor primi refugiaţi din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabără de refugiaţi sirieni din Iordania. FOTO: AFP
Tabără de refugiaţi sirieni din Iordania. FOTO: AFP

17 state au acceptat marţi să-şi deschidă graniţele pentru refugiaţii sirieni care doresc să se instaleze, a anunţat astăzi Antonio Guterres, Înaltul Comisar pentru Refugiaţi din cadrul Naţiunilor Unite.

Cele 17 state vor putea să primească un total de mai mult de 10.000 de refugiaţi.

Printre ele figurează pentru prima dată şi Mexicul, a precizat Guterres, indicând că celelalte ţări sunt cele care în mod tradiţional primesc refugiaţi în vederea reinstalării, fără a precisa care sunt acestea.

Reuniunea la nivel înalt care a avut loc la Geneva în ceea ce priveşte situaţia umanitară din Siria a fost un eşec în ceea ce priveşte apelul „pentru intervenţie umanitară urgentă pentru a atenua” povara economică şi socială a ţărilor vecine Siriei (Irak, Iordania, Liban, Turcia, Egipt) care sunt afectate de migraţia masivă a celor două milioane de refugiaţi sirieni.

„Sarcina de găzduire a refugiaţilor este repartizată în mod inegal: 80% dintre aceştia sunt primiţi în ţări aflate în curs de dezvoltare”, a declarat Antonio Guterres.

Comitetul Executiv al UNHCR consideră că este necesar un sprijin financiar pentru a încuraja reinstalarea refugiaţilor şi reîntregirea familiilor, mai ales în ţări terţe.

Conflictul sirian, început în martie 2011, a dus la moartea a 115.000 de persoane, potrivit ultimului raport al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. În prezent, aproape 4,25 milioane de sirieni şi-ai părăsit domiciliile, dar în alte zone ale ţării, în timp peste 2 milioane de sirieni au ales să plece în alte ţări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite