OMS anunţă o probabilă extindere a alertei cu privire la un sirop de tuse pediatric. Substanţa corelată cu moartea a zeci de copii

0
Publicat:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în Nigeria în cursul săptămânii trecute, transmite vineri Reuters, citată de Agerpres.

O substanţă toxică din sirop a fost deja corelată cu moartea a zeci de copii. FOTO arhivă
O substanţă toxică din sirop a fost deja corelată cu moartea a zeci de copii. FOTO arhivă

Autorităţile de reglementare a medicamentelor din Tanzania şi Rwanda au rechemat luni un lot de sirop de tuse pentru copii Benylin, ca măsură de precauţie, după ce autorităţile omoloage din Nigeria au anunţat că în urma unor teste de laborator au ajuns la concluzia că acest produs pediatric are un nivel ridicat de toxicitate.

Dietilen glicol - substanţa corelată cu moartea a zeci de copii

În urma testelor de laborator asupra acestui sirop de tuse derulate de autoritatea nigeriană de reglementare a medicamentelor au relevat niveluri ridicate de dietilen glicol, substanţă toxică ce a fost deja corelată cu moartea a zeci de copii în Gambia, Uzbekistan, Indonezia şi Camerun, începând cu anul 2022.

Lotul retras a fost fabricat de J&J în Africa de Sud în mai 2021, deşi în prezent marca de sirop pediatric Benylin aparţine companiei americane Kenvue, fosta divizie Consumer Healthcare a grupului J&J, care s-a separat de grup în urmă cu un an.

Cele două companii au refuzat să deocamdată să comenteze pe această temă. Compania Kenvue a anunţat în cursul acestei săptămâni că desfăşoară o evaluare proprie a situaţiei şi că a contactat autorităţile sanitare pentru a stabili ce trebuie făcut.

De la anunţul făcut de Nigeria, alte cinci ţări africane au rechemat aceste siropuri de la raft - Rwanda, Kenya, Tanzania, Zimbabwe şi Africa de Sud, unde a fost produs siropul de tuse. Africa de Sud a mers şi mai departe şi a luat decizia de a rechema un lot suplimentar din acest sirop de tuse folosit şi pentru tratarea unor reacţii alergice la copii, precum rinita alergică sezonieră (febra fânului).

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite