Olaf Scholz cere un armistiţiu „durabil” în Gaza. Netanyahu repetă decizia de a „elimina” Hamas

0
Publicat:

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel, duminică, la Ierusalim, la încheierea unui „acord privind ostaticii şi la o încetare a focului durabilă" în Fâşia Gaza, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a reiterat hotărârea de a "elimina" Hamas, relatează AFP, citată de Agerpres.

Olaf Scholz. FOTO EPA EFE
Olaf Scholz. FOTO EPA EFE

Apelul intervine în contextul în care Israelul urmează să trimită o delegaţie la Doha, în Qatar, pentru a negocia cu mediatorii internaţionali şi Hamas un acord asupra unui armistiţiu şi un schimb de ostatici israelieni pentru deţinuţi palestinieni, după săptămâni de discuţii fără rezultate.

„Este necesar un acord privind ostaticii şi o încetare a focului durabilă", a declarat cancelarul german, afirmând că înţelege familiile care, după peste cinci luni de război, „spun că a venit timpul pentru un acord".

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul Hamas de la 7 octombrie care s-a soldat cu 1.160 de morţi, în mare parte civili, potrivit unui bilanţ al AFP care pleacă de la date israeliene. Circa 130 de ostatici se află încă în Fâşia Gaza, dar potrivit autorităţilor israeliene 32 ar fi morţi.

Scholz  a reiterat „susţinerea fermă" a Germaniei pentru Israel şi „dreptul Israelului de a se apăra", spunând că şi-a „exprimat îngrijorările" premierului israelian privind numărul „extrem de ridicat" de victime civile şi derularea războiului.

„Nu putem să stăm şi să-i privim pe palestinieni riscând foametea"  

Peste 31.600 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, în teritoriul palestinian unde există o criză umanitară majoră.

„Nu putem să stăm aici fără a face nimic şi să-i privim pe palestinieni riscând foametea", a declarat Scholz.

Cancelarul german a făcut apel la o creştere "urgentă şi masivă" a intrării ajutorului umanitar în Gaza.

El a reiterat, de asemenea, susţinerea Germaniei pentru soluţia cu două state în perspectiva perioadei de după război.

„Israelul va face totul pentru a reduce la minim pierderile civile şi a maximiza trimiterea de ajutor", a dat asigurări Benjamin Netanyahu.

Olaf Scholz a subliniat totuşi că ţara sa nu va accepta o pace care să slăbească Israelul.

„Dacă ni se oferă un acord, un drum către pace care face Israelul slab şi incapabil să se apere (...), asta va face pacea să piardă teren", a afirmat el.

„Nu putem avea pace cu Hamas, trebuie eliminat", a mai spus Netanyahu, calificând mişcarea islamistă palestiniană drept "organizaţie genocidară".

Netanyahu, care repetă de mai multe zile că Israelul va lansa o ofensivă la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a dat asigurări că populaţia civilă va fi evacuată în prealabil.

Lansarea unei operaţiuni la Rafah „nu este ceva ce vom face lăsând populaţia blocată la faţa locului", a spus el, în contextul în care aproape un milion şi jumătate de palestinieni, potrivit ONU, se află în acest oraş de la frontiera cu Egiptul, scrie Agerpres.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite