Israelul are un plan de relocare a palestinienilor din Rafah înaintea de ofensiva terestră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrucât Israelul este hotărât să-și continue ofensiva în Fâșia Gaza la Rafah, Forțele de apărare israeliene (IDF) are planuri să-i mute pe palestinienii refugiați în zonă înainte de a porni ofensiva, a relatat miercuri Washington Post.

Tabără de refugiați palestinieni lângă Rafah FOTO EPA-EFE
Tabără de refugiați palestinieni lângă Rafah FOTO EPA-EFE

Planul actual al Israelului este să-i îndemne  pe palestinienii în Rafah să se mute spre centrul Fâșiei Gaza înainte de acțiunile ofensive care vor fi întreprinse în acest oraș de lângă Egipt.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, mutarea locuitorilor în zonele desemnate se va face în coordonare cu alți parteneri internaționali. „Trebuie să ne asigurăm că 1,4 milioane de oameni sau cel puțin o cantitate semnificativă din cei 1,4 milioane se vor muta. Unde? În insulele umanitare pe care le vom crea împreună cu comunitatea internațională”, a spus Hagari reporterilor.

Incursiunea IDF în Rafah devenit un subiect de mare controversă, împreună cu problema livrării de ajutor umanitar civililor palestinieni strămutați intern în Fâșia Gaza.

Ajutorul umanitar suplimentar pentru palestinienii de la Rafah

Hagrai a explicat că cei care vor pleca din Rafah vor primi locuințe temporare, alimente, apă și alte ajutoare. Potrivit acestuia, intrarea ajutorului în Fâșia Gaza va fi extinsă, în timp ce armata americană urmează să construiască un dig plutitor în largul coastei Gaza pentru a facilita un transfer mai eficient al ajutorului umanitar.

Hagari nu a spus când va începe strămutarea celor care se adăpostesc la Rafah, ci doar că incursiunea  Israelului va fi efectuată într-un moment potrivit din punct de vedere operațional și în coordonare cu Egiptul.

Într-o declarație, joi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat că este decis să invadeze Rafah, în pofida presiunilor internaționale în creștere.

„În timp ce IDF se pregătește să continue lupta în Rafah, ne confruntăm cu presiuni internaționale menite să ne împiedice să intrăm în zonă și să finalizăm treaba. În calitate de prim-ministru al Israelului, voi respinge aceste presiuni. Vom intra în Rafah și vom finaliza misiunea noastră de a elimina Hamas pentru a restabili securitatea poporului Israel și pentru a aduce o victorie completă în țară”, a spus Netanyahu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite