O navă misterioasă, bănuită că îi ajută pe rebelii houthi să atace vasele comerciale din Marea Roșie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experții maritimi au descoperit o navă iraniană misterioasă în Golful Aden pe care ei cred că Teheranul o folosește pentru a coordona atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra vaselor comerciale care traversează Marea Roșie, scrie Financial Times.

Behshad jpg

Nava Behshad, care în aparență arată ca un vrachier standard (navă care transportă produse vrac n.r), s-a mutat în Golful Aden în ianuarie, după ani de zile petrecuți în Marea Roșie, chiar în momentul în care atacurile asupra navelor au crescut în această cale navigabilă vitală din largul Yemenului.

De atunci, a urmat un curs neobișnuit, lent și sinuos în jurul acestor ape din apropierea intrării în Marea Roșie. Experții au observat, de asemenea, o scădere a atacurilor houthi în timpul unei perioade luna trecută când Behshad era aparent în afara activității.

Jon Gahagan, președintele companiei Sedna Global, specializată în riscuri maritime, a declarat că, pentru o presupusă navă de marfă, comportamentul navei Behshad, înregistrată și sub pavilion iranian, a fost "extrem de neobișnuit".

"Nava ridică întrebări majore cu privire la rolul ei în criza actuală", a spus Gahagan despre mișcările cargobotului și legăturile cu atacurile. "Dacă nu furnizează rebelilor houthi informații despre mișcările navelor, atunci ce face?".

Preocupările că Behshad este implicată în furnizarea de informații de țintire către houthi au crescut de la un atac din această săptămână asupra True Confidence, care transporta oțel și camioane din China în Arabia Saudită. Trei dintre membrii ai echipajului navei au fost uciși în atac. Decesele au fost primele de când houthii au început să atace transportul comercial în noiembrie, ca răspuns la ofensiva Israelului din Gaza.

Behshad se afla la 43 de mile marine depărtare când a fost lovită True Confidence. Acest atac a urmat altor șase în Golful Aden sau la intrarea în Marea Roșie în doar 15 zile.

Experții subliniază, de asemenea, o pauză în frecvența atacurilor Houthi în februarie, în urma unui atac cibernetic asupra Behshad, raportat de NBC News. Datele de la site-ul de urmărire a navelor MarineTraffic din acea perioadă arată că nava a petrecut mai mult de două săptămâni departe de zona sa normală de croazieră.

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, și-a exprimat luna trecută îngrijorarea cu privire la navele iraniene care stăpânesc în largul Yemenului. „Întreaga lume trebuie să continue presiunea asupra Iranului pentru a înceta și a renunța la acest comportament”, a spus el Camerei Comunelor.

Behshad este înregistrat ca un vrachier obișnuit și, în exterior, arată ca oricare dintre miile de astfel de nave care navighează pe oceane.

Dar un videoclip postat luna trecută pe un canal Telegram legat de armata iraniană, în limba engleză, descria nava ca fiind un "arsenal plutitor" și insista că are un rol în combaterea pirateriei. Videoclipul, care nu a abordat contradicția dintre prezentarea Behshad ca navă comercială și rolul său strategic, conținea un avertisment împotriva atacării acesteia.

O voce din off care însoțește imaginile cu Behshad și portavioanele americane spune: "Cei care se angajează în atacuri teroriste împotriva Behshad sau a unor nave similare pun în pericol rutele maritime internaționale, securitatea și își asumă responsabilitatea globală pentru potențiale riscuri internaționale viitoare".

Houthis, care controlează o mare parte din Yemen, reprezintă un element al Axei rezistenței, legată de Iran, care a ieșit în evidență de la atacul din 7 octombrie care a declanșat războiul din Gaza. Hamas, grupul militant care a executat atacul asupra Israelului, și Hezbollah din Liban fac parte din aceeași grupare. Acestea împărtășesc aceeași ideologie anti-Israel și anti-americană și afirmă că acțiunile lor sunt în sprijinul palestinienilor, notează Financial Times .

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite