„Italia pune în pericol siguranța navelor sale militare și comerciale”, ameninţă oficialii houthi, după ce o navă italiană de război le-a distrus o rachetă în Marea Roșie

0
Publicat:

O navă de război italiană, care face parte din forța navală de protecție a Uniunii Europene, s-a angajat într-un caz rar de acțiune directă, doborând o rachetă houthi, relatează The Guardian.

Rebeli houthi în Yemen, foto arhivă EPA-EFE
Rebeli houthi în Yemen, foto arhivă EPA-EFE

Acest eveniment semnificativ marchează, pe de o parte, o schimbare a modului de acţiune obișnuită a forţei navale navală a Italiei, care după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost una non-combativă.

Pe de altă parte, evidențiază creșterea tensiunilor în zonă ca urmare a declarației oficialilor houthi, potrivit cărora vor continua să atace navele britanice. Cel mai recent exemplu în acest sens este nava Rubymar, aparținând Marii Britanii, care s-a scufundat sâmbătă, după ce a luat apă timp de două săptămâni, lovită fiind de una dintre rachetele grupului extremist.

Incidentul în care a fost implicat distrugătorul italian Caio Duilio evidențiază riscurile sporite din Marea Roșie, un coridor maritim crucial. Interceptarea cu succes a rachetei Houthi, care a avut loc atunci când amenințarea s-a apropiat la mai puțin de patru mile de navă (6 km), reprezintă un moment important în eforturile Uniunii Europene de a asigura siguranța operațiunilor sale navale într-o regiune afectată de instabilitate.

Italia face parte din operațiunea „Aspides”, lansată la 19 februarie, care urmărește să asigure libertatea de navigație. Aceasta are un mandat defensiv și este separată de operațiunea americano-britanică „Prosperity Guardian”, care a atacat ținte yemenite și lansatoare de rachete pe uscat.

Ameninţări la adresa navelor italiene

După interceptarea rachetei de către distrugătorul italian Caio Duilio, oficialii houthi au avertizat că vor lovi toate navele care le atacă ţara şi pe cele care le nu îi lasă să îşi pună în practică planul de a sprijini populaţia din Gaza, prin împiedicarea navelor israeliene să traverseze Marea Roşie.

„Italia pune în pericol siguranța navelor sale militare și comerciale. Vom lovi navele care ne atacă țara sau care împiedică decizia de a împiedica navele israeliene să traverseze Marea Roșie” – au spus oficiali houthi .

Aproximativ o treime din exporturile maritime ale Italiei trec prin Canalul Suez, astfel încât Roma are un interes comercial direct în asigurarea libertății de navigație.

Italia a fost pe deplin activă în misiunile de menținere a păcii ale NATO și ONU, dar Constituția sa postbelică are restricții privind desfășurarea forțelor armate.

„Yemenul va continua să scufunde nave britanice”

Houthis susțin că acționează în semn de solidaritate cu populația din Gaza și că atacurile vor înceta de îndată ce Hamas va accepta condițiile de încetare a focului impuse de Israel.

Vorbind la grupul de reflecție Chatham House, generalul Tareq Saleh, vicepreședintele Consiliului prezidențial de conducere (PLC), executivul guvernului cu sediul la Aden, a insistat că atacurile houthi au fost pregătite de ani buni, fapt dovedit de cantitatea de rachete, şi nici nu vor înceta odată cu pacea din Gaza.

Sărbătorind scufundarea navei Rubymar, prima de când Houthis și-au lansat campania, Hussein al-Ezzi, ministrul adjunct de Externe în guvernul condus de Houthi la Sana'a, a declarat: „Yemenul va continua să scufunde mai multe nave britanice, iar orice repercusiuni sau alte daune vor fi adăugate la nota de plată a Marii Britanii”.

El a declarat că Marea Britanie „este un stat necinstit, care atacă Yemenul și colaborează cu America în sponsorizarea crimelor în curs de desfășurare împotriva civililor din Gaza”.

Marea Roşie ar putea deveni „marea moartă”

Mohammed Albasha, analist pentru Orientul Mijlociu la Navanti Group, o organizație de geosecuritate, a declarat că eliberarea unor cantități mari de substanţe toxice în Marea Roșie ar putea cauza eutrofizare, epuizând oxigenul din apă și creând „zone moarte”.

Viața marină, inclusiv populațiile de pești, recifele de corali și alte organisme acvatice, ar putea avea de suferit din cauza substanțelor chimice toxice și a nivelului redus de oxigen, a spus el. „Comunitățile de pescari de pe coasta Yemenului de la Marea Roșie, din Hodeidah și Taiz, vor înregistra o reducere a capturilor și o deteriorare a mijloacelor de trai”, a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite