CENTCOM: Nava de marfă care s-a scufundat în Marea Roșie avea 21 de mii de tone de îngrășăminte la bord

0
Publicat:

Îngrășemintele conțin sulfat și fosfat de amoniu, care pot fi dăunătoare mediului, a raportat Comandamentul Central al SUA.

Nava Rubymar s-a scufundat la 12 zile de atacul rebelilor Houthi FOTO EPA-EFE

Nava de marfă britanică Rubymar, care s-a scufundat în Marea Roșie după un atac al rebelilor Houthi din Yemen din partea mișcării Ansar Allah în februarie, transporta aproximativ 21 de mii de tone de îngrășăminte, a căror compoziție chimică include fosfat și sulfat de amoniu, care riscă să dăuneze. mediul, a declarat sâmbătă Comandamentul Central al SUA (CENTCOM).

Cele aproximativ 21.000 de tone de îngrășăminte cu sulfat de amoniu și fosfat de amoniu pe care nava le transporta reprezintă un risc pentru mediu în Marea Roșie”, a spus CENTCOM într-o postare pe X (fostul Twitter).

Sâmbătă mai devreme, guvernul recunoscut internațional al Yemenului a declarat că Rubymar s-a scufundat în Marea Roșie.

Rubymar, o navă de marfă sub pavilion Belize care navighează din Emiratele Arabe Unite către Bulgaria, a fost grav avariată într-un atac houthi la jumătatea lunii februarie. Echipajul a fost nevoit să abandoneze urgent nava. Se presupunea că, având ajutorul navelor marinei americane, nava de marfă, construită în 1997, va fi remorcată până în portul Jeddah din Arabia Saudită.

În urma escaladării conflictului din Fâșia Gaza, Ansar Allah a avertizat că va efectua atacuri asupra teritoriului israelian și nu va permite navelor asociate să treacă prin apele Mării Roșii și strâmtorii Bab al-Mandeb până când operațiunea din enclava palestiniană încetează. De la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, Houthii au atacat zeci de nave civile în Marea Roșie și Golful Aden.

Ca răspuns la acțiunile lui Ansar Allah, autoritățile americane au anunțat formarea unei coaliții internaționale și pregătirea Operațiunii Prosperity Guardian pentru a asigura libertatea de navigație și a proteja navele în Marea Roșie. Pe 12 ianuarie, forțele britanice și americane, folosind avioane, nave și submarine, au lansat primele lovituri împotriva țintelor Houthi în mai multe orașe yemenite. Țintele erau locațiile rachetelor și dronelor, precum și stațiile radar ale rebelilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite