O forţă multinaţională de menţinere a păcii se va retrage de pe o insulă aflată în centrul războaielor israeliano-arabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden FOTO AFP
Joe Biden FOTO AFP

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat retragerea unei forţe multinaţionale de menţinere a păcii din insula Tiran, până la finalul anului. Trupele americane şi alţi soldaţi străini vor părăsi insula după 40 de ani.

„La scurt timp după Acordurile de la Camp David din 1978, trupele americane au servit ca forţe de menţinere a păcii pe insula Tiran, ca parte a Forţei şi Observatorilor Multinaţionali (MFO) în temeiul Tratatului de Pace semnat între Israel şi Egipt”, arată un comunicat de presă transmis de Casa Albă, anunţând retragerea truperlor de pe insulă. 

Potrivit sursei citate, cinci americani au fost au murit pe insulă, în 2020, într-un accident de elicopter. 

„În această seară, aranjamentele au fost finalizate pentru a elimina forţele de menţinere a păcii MFO şi pentru a dezvolta această zonă – care odată a declanşat războaie multi-statale în regiune – pentru turism, dezvoltare şi activităţi paşnice. Arabia Saudită a fost de acord să păstreze şi să continue toate angajamentele şi procedurile existente în zonă. Preşedintele Biden a salutat acest aranjament, care a fost negociat pe parcursul a mai multe luni şi a luat pe deplin în considerare interesele tuturor părţilor. Forţele de menţinere a păcii, inclusiv soldaţii americani, vor pleca din Tiran până la sfârşitul anului. MFO va efectua aranjamente alternative pentru a asigura libertatea actuală de navigaţie tuturor părţilor, inclusiv Israelului”, mai arată sursa citată. 

„Forţele internaţionale de menţinere a păcii, inclusiv trupele americane, vor părăsi insula Tiran”, a confirmat ulterior preşedintele american, Joe Biden, în vizită în Arabia Saudită, la Jeddah, potrivit The Times of Israel

„Am încheiat un acord istoric pentru a transforma un punct de foc din inima războaielor din Orientul Mijlociu într-o zonă de pace. (...) Acum, ca urmare a acestei descoperiri, această insulă va fi deschisă turismului şi dezvoltării economice, păstrând în acelaşi timp toate aranjamentele de securitate necesare şi libertatea actuală de navigaţie a tuturor părţilor, inclusiv a Israelului”, a mai declarat preşedintele american. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite