Ruşii se încurcă în propriile justificări. Motivul atacului cu rachete asupra oraşului Viniţa, schimbat de trei ori în două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În atacul de la Viniţa au fost ucise 23 de persoane, 197 de victime au primit îngrijiri medicale, 80 dintre ele fiind încă internate în spitale şi 11 persoane erau dispărute.

Oficiali ruşi au oferit diferite versiuni oficiale privind atacul care a vizat centrul cultural Casa Ofiţerilor, scrie cotidianul ucrainean Ucrainska Pravda, citat de Libertatea.ro

O primă explicaţie a atacului asupra civililor a venit de la Margarita Simonian, redactorul-şef al Russia Today, televiziunea cea mai vocală între propagandiştii Kremlinului. Aceasta susţine că ar fi contactat Ministerul Apărării pentru a întreba care au fost ţintele bombardamentului din Viniţa şi că i s-a răspuns: „Casa Ofiţerilor. A existat un punct de cazare temporară pentru nazişti acolo”.

„Imediat după explozii, propagandiştii au anunţat distrugerea unui grup de naţionalişti în Casa Ofiţerilor, ulterior s-a făcut o declaraţie despre distrugerea depozitului de muniţii de acolo. Deja astăzi, Ministerul Apărării al ţării ocupante a anunţat distrugerea conducerii Forţelor Aeriene. Putem vedea cât valorează declaraţiile agresorului în statisticile lor, unde vorbesc despre pierderile armatei ucrainene. Au „distrus” deja cel puţin trei armate ucrainene”, a spus sursa citată.

Pe de altă parte, vineri, Ministerul rus al Apărării, în raportul zilnic despre acţiunile armatei în Ucraina a anunţat: „Pe 13 iulie (atacul a avut loc pe 14 iulie, ruşii au greşit data, n.red.), rachetele maritime de înaltă precizie Kalibr au fost lansate la Casa Ofiţerilor a garnizoanei din Viniţa. Facilitatea a găzduit o conferinţă a Comandamentului Forţelor Armate Ucrainene cu reprezentanţi ai furnizorilor străini de armament, având ca scop discutarea problemelor privind trimiterea unui alt lot de avioane, mijloacele de distrugere, precum şi organizarea reparării aeronavelor ucrainene. Atacul a dus la eliminarea participanţilor la conferinţă.”

Comandamentul Forţelor Armate Ucrainene a replicat că ţinta rachetelor ruseşti, Casa Ofiţerilor, aparţinea de drept a Forţelor Aeriene, dar că era o instituţie culturală din Viniţa, unde se ţineau cele mai mari concerte din oraş. „În ziua atacului perfid cu rachetă, cântăreaţa ucraineană Roksolana trebuia să cânte în Casa Ofiţerilor, doi membri ai echipei sale au fost răniţi- unul a murit, medicii luptă pentru viaţa celuilalt. A fost planificat un atac cu rachetă asupra sălii de concerte, care poate găzdui aproximativ o mie de spectatori.”

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite