O creatoare de conținut pe YouTube din Irak, omorâtă de propriul tată, pentru a proteja onoarea familiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de onoare s-a transformat într-o crimă de oroare! O tânără din Irak, cunoscută pe internet, a omorâtă de propriul său tată, pe care venise să îl viziteze în vacanță. Bărbatul a recurs la un astfel de gest șocant, deoarece era nemulțumit de alegerile în viață ale fiicei sale.

Tiba Ali, vloggerița omorâtă de propriul tată FOTO Twitter
Tiba Ali, vloggerița omorâtă de propriul tată FOTO Twitter

Tiba Ali avea 22 de ani și devenise destul de cunoscută pe Youtube, unde strânsese peste 20.000 de urmăritori. Își părăsise țara natală și se mutase în Istanbul, unde trăia alături de iubitul său. Din videoclip-urile postate părea că trăiește o frumoasă poveste de dragoste, arăta mereu fericită și avea toată viața înainte.

Crimă de oroare, pentru onoare

Totul până când tatăl său s-a simțit îndreptățit să îi pună capăt zilelor. După o lungă perioadă petrecută în Istanbul, fata se întorsese acasă, în orașul Diwaniyah, din Irak, pentru a-și vizita familia. Tatăl nu numai că nu a fost încâtat să o revadă, dar a considerat că ea reprezintă o adevărată rușine pentru familia sa.

Bărbatul era total împotriva alegerilor sale: atât felul în care tânăra se expunea în mediul online, cât și relația pe care o avea cu iubitul, cu care ar fi urmat să se căsătorească. De asemenea, era nemulțumit și de faptul că fiica lui alesese să se mute în străinătate.

Mai multe rapoarte arată că, în noaptea de 31 ianuarie, el a omorât-o pe fată prin sugrumare, în timp ce dormea, relatează Associated Press. Ulterior, bărbatul a mers să se predea la poiliție, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne irakian, Saad Maan.

O sursă din poliție a declarat agenției de presă AFP că disputa de familie durează de ani de zile și că Ali a refuzat să se întoarcă în Irak, la familia ei, după ce s-a mutat în Turcia în 2017. Maan a spus că Ali s-a întâlnit cu oficialii irakieni și că poliția comunitară din Diwaniyah a mers la casa familiei ei cu o zi înainte de moartea ei, pentru a încerca să rezolve problemele de familie. Poliția urma să se întoarcă a doua zi, dar deja era prea târziu.

Într-o postare pe Twitter este afirmat faptul că fata apelase la poliție pe motiv că ar fi fost abuzată sexual de propriul frate. Tatăl său s-a înfuriat și a comis o așa-zisă crimă de omoare, întrucât tot ea i-ar fi adus rușine familiei.

Potrivit AFP, prietenii lui Ali au distribuit inclusiv înregistrări audio pe rețelele de socializare, între Ali și tatăl ei, unde ea și-a acuzat fratele de agresiune sexuală. Înregistrările nu au fost însă verificate.

Moartea fetei a stârnit proteste în țară

Legea țării permite pedepse atenuate pentru violență, inclusiv crimă, atunci când este comisă din „motive onorabile”, potrivit Human Rights Watch. Considerat un astfel de motiv este inclusiv sexul înainte de căsătorie, în cazul femeilor.

Crimele de onoare implică, de obicei, o rudă de sex masculin care ucide o femeie pentru că, aparent, aduce rușine familiei lor.

Uciderea lui Ali este cea mai recentă crimă de acest fel și a stârnit proteste în Irak. Zeci de oameni s-au adunat, duminică, cu un banner pe care scria: „Nu există onoare în omorârea femeilor”.

Irakul nu a reușit să incrimineze violența domestică, în ciuda creșterii raportării incidentelor de violență domestică de către ONG-urile naționale. În mod șocant, codul penal irakian încă tratează cu blândețe așa-numitele „crime de onoare”., a declarat Aya Majzoub, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, într-un comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite