Noi ciocniri militare între India şi Pakistan pe linia de demarcaţie din Kashmir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptele agresive dintre forţele armate indiene şi cele pakistaneze s-au intensificat în ultimele săptămâni.  FOTO: Reuters
Luptele agresive dintre forţele armate indiene şi cele pakistaneze s-au intensificat în ultimele săptămâni.  FOTO: Reuters

Oficialii din India acuză Pakistanul de trimiterea a mai multor trupe militare peste linia de demarcaţie a disputatei regiuni Kashmir. De asemenea, New Delhi susţine că doi dintre soldaţii armatei indiene au fost ucişi, iar unul a fost rănit în urma unui schimb de focuri, conform agenţiei Reuters.

Un oficial din cadrul armatei indiene a declarat că trupul unuia dintre soldaţii ucişi a fost găsit mai târziu mutilat într-o zonă împădurită de pe  muntele Himalaya.

Un purtător de cuvânt ar armatei pakistaneze a negat ceea ce el a numit acuzaţii din partea oficialilor indieni conform cărora s-au confruntat cu „focuri de armă neprovocate” dincolo de graniţa puternic militarizată dintre cele două ţări vecine înarmate nuclear.

Incidentul a venit la două zile după o confruntare violentă de-a lungul graniţei în urma căreia oficialii din Pakistan au declarat că unul dintre soldaţii pakistanezi a fost ucis în urma unei intruziuni a armatei indiene. Oficialii din India au negat că trupele sale au trecut linia de demarcaţie.

India şi Pakistan s-au confruntat de-a lungul în trei războaie de la obţinerea independenţei în 1947, iar în două dintre ele disputa a fost chiar regiunea Kashmir.

Rajesh K.Kalia, purtător de cuvânt al Comandamentului de Nord al armatei indiene, a declarat marţi că „intruziunea” a fost „o escaladare semnificativă... a încălcărilor deciziilor de încetare a focului şi a încercărilor de infiltrare a armatei pakistaneze.”

În 1999, islamişti susţinuţi de Pakistan au ocupat înălţimile Kargil din nordul Kashmirului, iar India a pierdut sute de soldaţi înainte de re ocuparea munţilor în urma unor lupte extrem de violente care au adus ţările aproape în pragul declanşării celui de-al patrulea război.

Oficiali ai armatei indiene susţin că frecvenţa confruntărilor violente din cauza depăşirii graniţei a crescut în ultimele săptămâni.

Schimburile de focuri de arme şi ciocnirile între forţele militare ale celor două ţări sunt obişnuite de-a lungul graniţei zonei disputate, în ciuda îmbunătăţirilor slabe din ultimii ani. Oficialii armatei din India au afirmat că în 2012 au fost ucişi opt soldaţi indieni în 75 de incidente armate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite