Navă grecească atacată de rebelii houthi din Yemen s-a scufundat în Marea Roşie. „Aceste atacuri trebuie să înceteze acum”

0
Publicat:

Miercuri, o companie de salvare maritimă a confirmat că nava grecească de tip vrachier, care a fost atacată săptămâna trecută de rebelii houthi din Yemen în Marea Roşie, s-a scufundat.

Rebeli houthi din Yemen. Foto EPA-EFE
Rebeli houthi din Yemen. Foto EPA-EFE

Nava comercială, care transporta cărbune, a fost lovită, pe 12 iunie, de mai multe rachete şi de o barcă plină cu explozibil, dirijată de la distanţă de  rebelii houthi, relatează Reuters. Vrachierul aparţinea unei companii Grecia şi naviga sub pavilion Liberia, cu 22 de membri la bord, dintre care 21 au fost evacuaţi, iar unul, despre care se crede că se afla în sala motoarelor în momentul atacului, este dat dispărut.

Deşi două ambarcaţiuni ale companiei de salvare pe mare „Tsavliris Salvage” s-au s-au grăbit să ajungă în locul unde a fost semnalată ultima poziţie a navei, acestea au abandonat misiunea după ce forţele navale din zonă le-au informat că resturile şi petele de petrol observate la suprafaţa apei indică scufundarea acesteia.

Aceasta este a doua navă comercială scufundată de rebelii houthi, care controlează coasta vestică a Yemenului, din noiembrie anul trecut, când au ameninţat că orice navă aflată în zonă şi a cărei destinaţie este Israelul poate fi o ţintă a lor, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza. În cele peste 70 de atacuri, însă, rebelii houthi auvizat şi nave fără legătură cu Israelul.

Un astfel de atac a avariat grav săptămâna trecută nava cargou „Verbena”, deţinută de o campanie ucraineană şi care transporta materiale de construcţie. Echipajul nu a reuşit să oprească incendiul şi a trebuit să abandoneze cargoul, care acum pluteşte în derivă în Golful Aden şi riscă, la rândul său, să se scufunde.

„Trebuie luate măsuri urgente în Marea Roșie pentru a opri atacurile houthi din Yemen asupra navelor comerciale”, au declarat miercuri principalele grupuri industriale care operează în Marea Roşie.

„Este nedrept faptul că navigatori nevinovați sunt atacați în timp ce își fac pur și simplu meseria, meserii vitale, care mențin lumea caldă, hrănită și îmbrăcată. Aceste atacuri trebuie să înceteze acum. Facem apel la statele cu influență în regiune să ne protejeze navigatorii nevinovați și să detensioneze rapid situația din Marea Roșie”, au cerut cele mai importante asociații de transport maritim din lume într-o declarație comună.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite