Echipajul unei nave aflate în Golful Aden s-a salvat în ultima clipă, după ce a fost atacat cu rachete trase din Yemen

0
Publicat:

O navă de marfă aflată în primejdie în Golful Aden, după ce a fost lovită de rachetele trase din Yemen de rebelii houthi, a fost abandonată de echipajul său care nu a reuşit să stingă incendiul provocat de atac, a anunţat sâmbătă, 15 iunie 2024, armata americană, notează AFP.

Nava Verbena, atacată. FOTO captură OneIndia Plus / Youtube
Nava Verbena, atacată. FOTO captură OneIndia Plus / Youtube

Echipajul de pe „Verbena” a fost preluat de o altă navă comercială, a adăugat Comandamentul Central American (CENTCOM) pe reţeaua socială X, subliniind că „fregata iraniană IRIN Jamaran se afla la opt mile marine de M/V Verbena şi nu a răspuns la apelul de urgenţă”, potrivit Agerpres.

M/V Verbena, un vrachier sub pavilionul Palau, a emis un apel de urgenţă din cauza unui incendiu la bord, cauzat de impactul a două rachete de croazieră lansate joi de houthi, potrivit CENTCOM. Un marinar a fost grav rănit în atac şi a fost evacuat de forţele americane.

Verbena, proprietate ucraineană şi operat de Polonia, suferise deja un alt atac cu rachetă cu mai puţin de 24 de ore mai devreme.

Din noiembrie, houthii susţinuţi de Iran vizează nave în Golful Aden şi Marea Roşie în semn de solidaritate, susţin ei, cu palestinienii din Fâşia Gaza. Aceste atacuri, care perturbă grav comerţul maritim, au crescut în ultimele zile.

Săptămâna aceasta, o altă navă de marfă, M/V Tutor, a fost abandonată de echipajul său din cauza unei avarii majore cauzate de o rachetă trasă din apropierea oraşului yemenit Hodeida, controlat de houthi, potrivit United Kingdom Maritime Trade Operations, o agenţie a Marinei de război britanice.

Nava se află în prezent în derivă în Marea Roşie.

Un purtător de cuvânt al rebelilor houthi a afirmat pe Telegram că Verbena „se scufundă în Golful Aden după ce a fost lovită de mai multe rachete” şi că Tutor „riscă să se scufunde în următoarele ore”.

Aceste operaţiuni sunt dedicate (...) fraţilor noştri care luptă în Gaza”, a scris el, adăugând că houthii "îşi reînnoiesc avertismentul către toate companiile cu privire la consecinţele relaţiilor cu Israelul şi sosirii navelor lor în porturile Palestinei".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite