Nava de marfă care plutea în derivă în Marea Roșie, după un atac al rebelilor houthi, s-a scufundat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava de marfă Rubymar, sub pavilion Balize, s-a scufundat vineri în Marea Roșie, la aproape două săptămâni după ce a fost ținta unui atac al rebelilor houthi, potrivit AP. De mai multe zile, nava lua apă. După atac, miliția yemenită avertiza că nava a suferit avarii „catastrofale” și riscă să se scufunde.

Nava Rubymar s-a scufundat vineri, la 12 zile de la atacul rebelilor Houthi FOTO EPA-EFE
Nava Rubymar s-a scufundat vineri, la 12 zile de la atacul rebelilor Houthi FOTO EPA-EFE

Rubymar, care pornise din Emiratele Arabe Unite către Bulgaria, plutea în derivă spre nord după ce a fost lovită de o rachetă balistică antinavă Houthi pe 18 februarie, în strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roșie de Golful Aden.

Guvernul recunoscut internațional al Yemenului și un oficial militar regional, care a făcut declarații sub rezerva anonimatului, au confirmat scufundarea navei.

Centrul de operațiuni comerciale maritime al armatei britanice, care veghează asupra căilor navigabile din Orientul Mijlociu, a recunoscut sâmbătă după-amiază faptul că Rubymar s-a scufundat. 

Managerul navei de marfă nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Guvernul exilat din Yemen, susținut de o coaliție condusă de Arabia Saudită din 2015, a declarat că Rubymar s-a scufundat vineri seara, pe fondul condițiilor de furtună din Marea Roșie. Nava a fost abandonată după atac, în urmă cu 12 zile, dar existau planuri pentru remorcare.

Comandamentul central al armatei americane a avertizat anterior că îngrășămintele de la bordul navei, precum și scurgerile de combustibil, sunt de natură să aducă daune  ecologice Mării Roșii.

Ahmed Awad Bin Mubarak, premierul guvernului din Yemen, a calificat scufundarea navei „un dezastru ecologic fără precedent”.

„Este un nou dezastru pentru țara și poporul nostru”, a scris el pe X, fostul Twitter. „În fiecare zi, plătim pentru aventurile miliției Houthi, care nu s-au oprit la cufundarea Yemenului într-o lovitură de stat dezastruoasă și război.”

Imaginile din satelit captate de  Planet Labs PBC și analizate de Associated Press au arătat miercuri bărci mai mici alături de Rubymar. Nu a fost imediat clar cui aparțineau. Imaginile au arătat pupa ambarcațiunii Rubymar imersată parțial în Marea Roșie, încă plutind la suprafață.

Firma de securitate privată Ambrey a raportat separat vineri despre un incident misterios care a implicat Rubymar.

„Se pare că un număr de yemeniți au fost răniți în timpul unui incident de securitate care a avut loc” vineri, a transmis Ambrey, fără a detalia incidentul. Nicio parte implicată în războiul din Yemen nu a revendicat vreun nou atac asupra navei.

Din noiembrie, rebelii au lansat atacuri constante asupra navelor comerciale din Marea Roșie și apele învecinate, rebelii motivând solidaritatea cu Hamas pe fondul războiului între Israel și mișcarea islamistă palestiniană. Printre ele, s-a numărat cel puțin o navă de marfă care se îndrepta spre Iran, principalul sponsor al rebelilor Houthi, precum și o navă umanitară.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite