NASA, despre astronauții blocați pe Stația Spațială Internațională: „Știau că această misiune ar putea să nu fie perfectă”

0
Publicat:

Managerii misiunii continuă să evalueze starea de pregătire a navei spațiale Starliner înainte de reuniunile decizionale de săptămâna viitoare privind întoarcerea astronauților NASA Butch Wilmore și Suni Williams de pe Stația Spațială Internațională.

Astronauții Suni Williams și Butch Wilmore ar putea rămâne blocați până în 2025. FOTO NASA
Astronauții Suni Williams și Butch Wilmore ar putea rămâne blocați până în 2025. FOTO NASA

Până la sfârşitul acestei luni, NASA trebuie să decidă dacă cei doi astronauţi aflaţi la bordul noii nave spaţiale Starliner a Boeing, care a întâmpinat probleme în timpul zborului, se vor putea întoarce de pe Staţia Spaţială Internaţională cu vehiculul lor sau dacă vor trebui să aştepte să fie salvaţi de o navă spaţială SpaceX, potrivit News.ro

image

Ken Bowersox, administrator asociat la NASA a declarat miercuri că un comitet decizional ar trebui să se întrunească „la sfârşitul sau la începutul săptămânii viitoare” și că este imperativ ca NASA să ia o decizie până în ultima săptămână a lunii august.

Starliner a decolat la începutul lunii iunie cu primii săi astronauţi, Butch Wilmore şi Suni Williams, şi de atunci a fost andocat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

„Se descurcă foarte bine”

Starliner ar fi trebuit să îi readucă pe astronauţi pe Pământ după opt zile însă problemele detectate la sistemul său de propulsie au determinat NASA să aibă semne de întrebare legate de fiabilitatea sa și să ia în calcul o soluţie de rezervă radicală: întoarcerea echipajului peste câteva luni, la bordul unei misiuni regulate SpaceX. 

„Am vorbit cu ei ieri şi se descurcă foarte bine. Ei ştiau că această misiune ar putea să nu fie perfectă.”, a spus, miercuri, Joe Acaba, astronautul-şef al NASA.

În cazul în care concluzia va fi că Starliner nu este suficient de sigur, nava spaţială se va întoarce fără astronauţi.

O misiune obişnuită SpaceX, denumită Crew-9, ar urma să decoleze la sfârşitul lunii septembrie, cu doar doi astronauţi în loc de patru. Aceasta ar rămâne andocată la ISS până la întoarcerea sa pe Pământ, în luna februarie. Atunci i-ar putea aduce înapoi pe Butch Wilmore şi Suni Williams împreună cu cei doi astronauţi Crew-9.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite