Myanmar: Șase copii au fost ucişi după ce armata a tras asupra unei şcoli

0
Publicat:

Cel puțin șase copii au fost uciși și 17 au fost răniți într-o școală din Myanmar după ce elicopterele armatei au deschis focul, au relatat luni presa şi localnicii, în timp ce armata birmană a spus că au fost nevoiți să tragă deoarece rebelii foloseau clădirea pentru a-i ataca, relatează Reuters.

Elicopterele armatei au deschis vineri focul asupra școlii din Myanmar Foto ilustrativă: Pixabay
Elicopterele armatei au deschis vineri focul asupra școlii din Myanmar Foto ilustrativă: Pixabay

Myanmar a fost cuprinsă de violenţe după ce armata a răsturnat un guvern ales la începutul anului trecut. De atunci, în întreaga ţară au apărut mişcări de opoziţie, unele dintre ele înarmate, armata a recurs deseori la forță pentru a le contracara.

Potrivit portalurile de știri Mizzima și Irrawaddy, elicopterele armatei au deschis vineri focul asupra școlii care funcționa într-o mănăstire budistă din satul Let Yet Kone din regiunea centrală Sagaing.

Unii copii au fost uciși pe loc în urma împușcăturilor, în timp ce alții au murit după ce trupele au intrat în sat.

Cadavrele ar fi fost ulterior transportate de armată într-o localitate aflată la 11 km distanță și îngropate, au afirmat doi locuitori a căror identitate nu a fost dezvăluită din motive de siguranță.

În imaginile postate pe rețelele de socializare, care ar fi fost făcute în școala dată, se pot observa urmele gloanțelor și mai multe pete de sânge.

Într-un comunicat, armata birmană a declarat că membri ai grupării rebele intitulate „Armata pentru Independenţa Kachin” şi ai Forţei de Apărare a Poporului (PDF), o organizaţie umbrelă a gherilelor armate pe care junta le numeşte ''teroriste'', se ascundeau în mănăstire şi foloseau satul respectiv pentru a transporta arme în zonă.

Forțele de apărare trimise cu elicopterul au efectuat „o inspecție surpriză” și au fost atacate de PDF și KIA din interiorul caselor și al mănăstirii, mai arată sursa citată.

Ei susțin că forțele de apărare au răspuns violențelor și că unii săteni au fost uciși, iar cei răniții au fost duși la spitale publice. Armata a acuzat grupările „teroriste” că folosesc sătenii drept scuturi umane.  Mai multe arme ar fost confiscate în urma atacului, inclusiv 16 bombe realizate manual.

Guvernul din umbră pro-democrație din Myanmar, cunoscut sub numele de Guvernul de Unitate Națională (NUG), a acuzat junta de „atacuri direcționate” asupra școlilor.

NUG a cerut, de asemenea, eliberarea a 20 de elevi și profesori despre care a spus că au fost arestați în urma atacurilor aeriene.

Atacurile violente  asupra școlilor au crescut la aproximativ 190 în 2021 în Myanmar, față de 10 în anul precedent, potrivit  Organizației Salvați Copiii.

Utilizarea școlilor ca baze militare atât de către armată, cât și de către grupurile rebele și teroriste a crescut în întreaga țară, perturbând educația și punând în pericol copiii, se arată într-un raport al organizației, din această lună.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite