Motivul pentru care mari lideri ai lumii vor lipsi de la Adunarea Generală a ONU. Zelenski, în centrul atenției

0
Publicat:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se numără printre liderii care vor lua cuvântul în cadrul celei de-a 78-a sesiuni anuale a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Un lucru notabil îl reprezintă însă absența unor mari lideri ai lumii, de la întâlnirea organizată la New York.

Zelenski, prin videoconferință la Adunarea Generală a ONU de anul trecut FOTO Getty Images
Zelenski, prin videoconferință la Adunarea Generală a ONU de anul trecut FOTO Getty Images

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ţinut să tempereze aşteptările cu privire la un posibil progres în soluţionarea conflictului din Ucraina.

Zelenski, „vedeta” Adunării

Volodimir Zelenski, care a participat la Adunarea Generală a ONU anul trecut prin videoconferinţă, va fi unul dintre primii lideri care vor lua cuvântul, în deschiderea sesiunilor de marţi. În ziua următoare, el va vorbi în faţa Consiliului de Securitate al ONU, într-o sesiune specială dedicată Ucrainei.

Antonio Guterres a declarat că actuala Adunare Generală nu oferă condiţiile necesare pentru un dialog de pace serios între Ucraina şi Rusia, subliniind că părţile sunt încă departe de această posibilitate.

„Pentru a spune onest, nu văd la această Adunare Generală condiţiile unui dialog de pace serios. Cred că părţile sunt departe de această posibilitate în acest moment”, a spus Guterres sâmbătă, într-un interviu televizat.

Marea Britanie și Franța, absențe notabile

Printre absenţele notabile se numără Marea Britanie şi Franţa, care au decis să trimită delegaţii de al doilea nivel, în ciuda tradiţiei lor de a trimite liderii de stat sau de guvern la acest eveniment. Franţa a invocat agenda preşedintelui Emmanuel Macron, care primeşte vizite importante în această perioadă. În schimb, delegaţia franceză va fi condusă de şefa diplomaţiei, Catherine Colonna.

Marea Britanie, a cărei absență este o premieră în ultimul deceniu, a motivat decizia prin dorinţa de a evita eventualele critici legate de politica sa privind schimbările climatice. Premierul Rishi Sunak a preferat să nu participe pentru a nu se confrunta cu criticile altor lideri legate de atitudinea evazivă a guvernului britanic în ceea ce priveşte angajamentele asumate în combaterea schimbărilor climatice.

În contrast, Rusia şi China îşi vor trimite miniştrii de Externe în fruntea delegaţiilor, o practică obişnuită pentru ambele ţări în ultimii ani. Prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin era oricum exclusă, dată fiind emisă de Curtea Penală Internaţională a mandatului de arestare împotriva sa.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va adresa Adunării Generale sâmbătă şi va susţine o conferinţă de presă mult aşteptată.

Preşedintele american Joe Biden, liderul gazdă al evenimentului, va fi prezent, alături de alte figuri de marcă printre care: preşedintele brazilian, Lula da Silva, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele iranian, Ebrahim Raisi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite