Un raport ONU susține că situația privind drepturile omului „s-a degradat semnificativ” în Rusia de la declanșarea războiului cu Ucraina

0
Publicat:

Un prim raport al expertei Mariana Katzarova, împuternicită de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să supravegheze condițiile din Rusia, arată că situația legată de drepturile omului „s-a degradat semnificativ” în această țară, după invadarea Ucrainei, din februarie 2022, potrivit AFP.

Raport ONU despre drepturile omului în Rusia FOTo Shutterstock
Raport ONU despre drepturile omului în Rusia FOTo Shutterstock

"Situaţia era deja în declin constant în timpul ultimelor două decenii, în parte din cauza celor două războaie din Cecenia, care s-au încheiat la sfârşitul lui 2009", precizează raportoarea Mariana Katzarova, însărcinată cu supravegherea situaţiei privind drepturile omului din Rusia, potrivit Agerpres.

 Raportul va fi prezentat în această săptămâna Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Acesta nu conţine surprize sau revelaţii rezonante, însă adoptarea mandatului raportoarei de către Consiliu a marcat o înfrângere pentru Moscova, în lupta diplomatică cu aliaţii Kievului în toate structurile ONU, după invazia asupra Ucrainei. 

De altfel, este prima dată când un raportor este desemnat să ancheteze asupra uneia dintre cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

  Mariana Katzarova a menționat  tentativele Moscovei de a "împiedica" munca ei şi a deplâns faptul că nu a avut acces în Rusia, potrivit Agerpres. 

Reprimarea sistematică a societății civile este în curs de desfășurare, arată raportul

Expertiza informează despre  faptul că "autorităţile ruse au restrâns sever libertăţile de asociere, de reuniune paşnică şi de expresie, atât online cât şi offline, şi au adus o gravă atingere independenţei puterii judiciare şi garanţiilor unui proces echitabil". 

Experta reclamă de altfel aparatul legislativ pus în funcţiune recent "pentru a reduce la tăcere societatea civilă şi a-i pedepsi pe apărătorii de drepturi". 

"Aplicarea adesea violentă a acestor legi şi reglementări a dus la o reprimare sistematică împotriva organizaţiilor societăţii civile, care a închis spaţiul civic şi media independente", şi-a exprimat regretul Katzarova.

 "Impunitatea pentru încălcarea drepturilor omului la nivel naţional şi retragerea Federaţiei Ruse din Curtea Europeană pentru Drepturile Omului au redus posibilităţile oferite victimelor de a cere recursuri şi despăgubiri", menționează Katzarova.

 Ea remarcă "climatul de impunitate, imprevizibilitatea modificărilor aduse legislaţiei, ambiguitatea lor, numărul şi anvergura lor, precum şi aplicarea lor arbitrară", care au forțat numeroşi ruşi să ia calea exilului. 

Mariana Katzarova a cerut eliberarea tuturor opozanţilor politici deţinuţi arbitrar, inclusiv a lui Aleksei Navalnîi, precum şi a disidenţilor Vladimir Kara-Murza şi Ilia Iaşin. 

Totodată, ea a înfățișat cum femeile din Rusia, în special pe cele care lucrează ca apărătoare a drepturilor omului, militante sau jurnaliste, "au suferit violenţe, umilinţe şi intimidări specifice bazate pe gen". 

"Recurgerea persistentă la tortură şi la rele tratamente, în special la violenţa sexuală şi sexistă, pune în pericol viaţa persoanelor în detenţie", adaugă ea. 

Mariana Katzarova a îndemnat Rusia "să întreprindă o anchetă eficace, imparţială şi independentă asupra tuturor cazurilor de recurgere la forţă, de detenţie arbitrară şi a altor forme de presiune". Moscova ar trebui "să garanteze o anchetă rapidă, transparentă şi eficace (...) asupra tuturor acuzaţiilor de tortură şi de rele tratamente în detenţie", a declarat ea, cerând ca toţi autorii să răspundă pentru faptele lor. 

Experta ONU, al cărei mandat va expira luna viitoare dacă cei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului nu va vota prelungirea lui, a evidențiat însă importanţa de a continua supravegherea situaţiei.   

Mariana Katzarova este o fostă jurnalistă din Bulgaria care a condus investigații în timpul celor două războaie cecene pentru Amnesty International. Aceasta a făcut referiri și la încercările Rusiei de a-i obstrucționa mandatul, afirmând că astfel de acțiuni arată "lipsa de voință politică de a-și respecta obligațiile în domeniul drepturilor omului".

Moscova a declarat anterior că nu va coopera cu ancheta, scrie Reuters.

O discuție pe tema raportului apărut luni, 18 septembrie,  va avea loc joi, 21 septembrie, în cadrul sesiunii în curs de desfășurare a HRC de la Geneva.

Țările Uniunii Europene ar urma să solicite reînnoirea mandatului lui Katzarova. Mai multe organizații neguvernamentale au scris diplomaților de la Geneva cerându-le să sprijine reînnoirea, se arată într-o scrisoare citată de Reuters.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite