Erdogan acuză UE că vrea să se îndepărteze de Turcia: „Am putea să ne îndreptăm spre altă direcție”

0
Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Uniunea Europeană că încearcă să se „îndepărteze” de Turcia, în contextul în care negocierile de aderare între UE şi Ankara sunt într-un punct mort, transmit AFP şi Reuters, citată de Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan. FOTO EPA EFE
Recep Tayyip Erdogan. FOTO EPA EFE

Declarația a fost făcută de şeful statului turc înaintea participării la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.

„Uniunea Europeană caută să se îndepărteze de Turcia. Noi vom efectua propria evaluare şi am putea de asemenea să ne îndreptăm spre altă direcţie'', a declarat Recep Tayyip Erdogan înainte de a pleca spre New York.

Negocierile, într-un punct mort

Comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi i-a solicitat Turciei, în urmă cu câteva zile, progrese în materie de democraţie.

„Negocierile de aderare sunt în prezent într-un punct mort. Pentru reluarea lor, există criterii foarte clare de care va trebui să se ţină cont, legate de democraţie şi statul de drept”, a avertizat Oliver Varhelyi într-o vizită făcută pe 6 septembrie la Ankara.

Turcia şi-a depus candidatura la Comunitatea Economică Europeană în 1987 şi la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile începute în 2005 sunt blocate de mai mulţi ani.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite