Ministrul apărării din Israel pleacă spre Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant pleacă duminică în Statele Unite pentru discuţii, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre cei doi aliaţi din cauza războiului din Fâşia Gaza, scrie AFP, scrie AGERPRES.

Yoav Gallant FOTO: Profimedia
Yoav Gallant FOTO: Profimedia

Yoav Gallant se va întâlni cu omologul său, Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, indică un comunicat al guvernului israelian.

Discuţiile se vor concentra pe „evoluţia războiului împotriva organizaţiei teroriste Hamas în Gaza, eforturile întreprinse pentru întoarcerea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, eforturile umanitare şi măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea regională”, a adăugat aceeaşi sursă.

Vizita, prima efectuată de Yoav Gallant la Washington de la începutul războiului, intervine după ultimul turneu întreprins de Antony Blinken în regiune, în cursul căruia a avertizat că o ofensivă israeliană asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, „riscă să izoleze Israelul la nivel global”.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat vineri că Israelul este pregătit să lanseze o ofensivă terestră în Rafah chiar şi fără sprijinul Washingtonului.

La Rafah sunt în jur 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea strămutaţi de războiul care a izbucnit după atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie. Preşedintele american Biden a declarat luni că i-a cerut lui Netanyahu să trimită o echipă la Washington pentru a discuta mijloacele de evitare a unei operaţiuni de mare anvergură la Rafah.

Un responsabil american al apărării a făcut cunoscut săptămâna aceasta că întâlnirea planificată între Gallant şi Austin este distinctă de vizita unei delegaţii israeliene solicitată de preşedintele Biden.

Războiul dintre Israel şi mişcarea Hamas a izbucnit după atacul terorist efectuat în 7 octombrie de trupe ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când aproximativ 1.160 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră de amploare, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza.

Conform autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat cu 32.142 de morţi în rândul palestinienilor, în principal civili.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite